Spekter og LO enige

Sent i går kveld ble spekter enig med LO Stat og YS om en forhandlingsløsning i den såkalte A-delen. Alle får et tillegg på 2438 kroner i året. Senere skal det forhandles for de ansatte i helsesektoren og i de enkelte virksomhetene.

2012041908054120131216185605

per.flakstad@fagforbundet.no

Resultatet i A-delen innebærer at det gis et generelt tillegg på 2438 kroner i året til alle. Dette er identisk med det generelle tillegget i frontfagene, og i tråd med kravet fra LO Stat.

Det generelle tillegget danner grunnlaget for de videre forhandlingene ute i hver enkelt virksomhet (B-delen).

I de videre forhandlingene kreves det at det skal legges vekt på lavlønn, likestilling og likelønn og hensynet til langtidsutdannede. I tillegg stilles krav om bedring i godtgjøring for arbeid på ubekvem tid, og i helgene.

Styrker rettighetene for vikarer

I frontfagsforhandlingene ble partene enige om en styrking av rettigheter for innleide arbeidstakere fra vikarbyråer. LO Stat fremmet og fikk gjennomslag for det samme kravet i A-delsforhandlingene med Spekter.

– Dette siste er et viktig resultat også for medlemmene i Spekters virksomheter, sier forhandlingsleder Eivind Gran i LO Stat.

LO Stat krevde også en forsterket seniorpolitikk. Partene ble enige om at det lokalt skal drøftes aktuelle virkemidler for at eldre arbeidstakere kan stå lenger i arbeid.

Helseforhandlinger senere

Spekteravtalen er inndelt i ti områder som forhandles individuelt. Fristen for å bli enige i disse forhandlingene, kalt B-delene, er satt til 4. mai.

Det generelle tillegget gjelder ikke for medlemmer i helseforetakene og på Lovisenberg sykehus, som skal gjennomføre en egen landsomfattende forhandlingsrunde, hvor det generelle tillegget er en del av forhandlingene.

I helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde, kalt A2. Tidspunktet for disse forhandlingene er ikke bestemt ennå fordi partene er blitt enige om å vente på resultatet i KS-oppgjøret før forhandlingene starter.

Fristen for en forhandlingsløsning med KS er 30. april.

Fagforbundet har rundt 25.000 medlemmer i Spekterområdet. Medlemmene er i hovedsak ansatt i helseforetakene, private helsevirksomheter, kulturinstitusjoner og innen transport.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy