JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Resultatet i privat sektor gir håp om offentlig lønnsløft

– Det økonomiske resultatet i privat sektor ble bedre enn vi hadde ventet, det vil få betydning for oppgjøret i offentlig sektor, mener Klemet Rønning-Aaby som er leder i LO-kommune.

2012042014463720131216185723

per.flakstad@fagforbundet.no

Partene i kommuneoppgjøret møttes i dag, men Rønning-Aaby synes fortsatt det er litt for tidlig å kommentere tilbud med kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS.

– Foreløpig er det for lite konkret og for lite i den retningen vi ønsker oss, sier han til Fagbladet.

Neste møte mellom partene er førstkommende mandag.

Grunn til optimisme

Forhandlingene mellom NHO og fellesforbundet, de såkalte frontfagene, endte med en ramme på ca to prosent. Rønning-Aaby venter at den vil øke med rundt to prosentpoeng etter lokale forhandlinger.

– I fjor endte resultatet i industrien på 4,6 prosent, mens resultatet i kommunene var 4,3 prosent. Vi har med andre ord litt å ta igjen. Det er urimelig at kommuneansatte, som i utgangspunktet har lav gjennomsnittlønn og beskjeden lønnsvekst, skal være de som holder den generelle lønnsveksten nede, sier han.

Derfor mener Klemet Rønning-Aaby at oppgjørene i industrien, i hotell- og restaurantnæringen og i byggfagene gir grunn til optimisme.

– Resultatene i privat sektor har gitt oss god drahjelp, mener han.

Vikarer og pensjon

Han har merket seg at resultatet i privat sektor innebærer at vikarer og midlertidig ansatt skal ha de samme betingelsene som fast ansatte og gjennomslag for kravet om betalt 14 dagers pappaperm i forbindelse med fødsel.

Også i Spekter-oppgjørets A-del ble kravet om samme betingelser for fast ansatte og vikarer godtatt.

– I tillegg vil LO og Unio trekke inn pensjonsopptjening i oppgjøret. Vi mener at ansatte i private og ideelle virksomheter skal har de samme pensjonsordningene som kommunenes egne ansatte, sier Rønning-Aaby.

Begrunnelsen er at private bedrifter og ideelle virksomheter ikke skal kunne konkurrere ut kommunens ansatte når tjenester settes ut på anbud ved å redusere utgiftene sine gjennom å gi sine ansatte dårligere pensjonsordninger.

– Hvis det skal konkurreres, mener vi det skal gjøres på grunnlag av kvalitet, arbeidsmiljø, god ledelse og gode arbeidsrutiner, og ikke på bekostning av lavløntes pensjonsrettigheter, sier Rønning-Aaby.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy