per.flakstad@fagforbundet.no
Partene i kommuneoppgjøret møttes i dag, men Rønning-Aaby synes fortsatt det er litt for tidlig å kommentere tilbud med kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS.
– Foreløpig er det for lite konkret og for lite i den retningen vi ønsker oss, sier han til Fagbladet.
Neste møte mellom partene er førstkommende mandag.
Grunn til optimisme
Forhandlingene mellom NHO og fellesforbundet, de såkalte frontfagene, endte med en ramme på ca to prosent. Rønning-Aaby venter at den vil øke med rundt to prosentpoeng etter lokale forhandlinger.
– I fjor endte resultatet i industrien på 4,6 prosent, mens resultatet i kommunene var 4,3 prosent. Vi har med andre ord litt å ta igjen. Det er urimelig at kommuneansatte, som i utgangspunktet har lav gjennomsnittlønn og beskjeden lønnsvekst, skal være de som holder den generelle lønnsveksten nede, sier han.
Derfor mener Klemet Rønning-Aaby at oppgjørene i industrien, i hotell- og restaurantnæringen og i byggfagene gir grunn til optimisme.
– Resultatene i privat sektor har gitt oss god drahjelp, mener han.
Vikarer og pensjon
Han har merket seg at resultatet i privat sektor innebærer at vikarer og midlertidig ansatt skal ha de samme betingelsene som fast ansatte og gjennomslag for kravet om betalt 14 dagers pappaperm i forbindelse med fødsel.
Også i Spekter-oppgjørets A-del ble kravet om samme betingelser for fast ansatte og vikarer godtatt.
– I tillegg vil LO og Unio trekke inn pensjonsopptjening i oppgjøret. Vi mener at ansatte i private og ideelle virksomheter skal har de samme pensjonsordningene som kommunenes egne ansatte, sier Rønning-Aaby.
Begrunnelsen er at private bedrifter og ideelle virksomheter ikke skal kunne konkurrere ut kommunens ansatte når tjenester settes ut på anbud ved å redusere utgiftene sine gjennom å gi sine ansatte dårligere pensjonsordninger.
– Hvis det skal konkurreres, mener vi det skal gjøres på grunnlag av kvalitet, arbeidsmiljø, god ledelse og gode arbeidsrutiner, og ikke på bekostning av lavløntes pensjonsrettigheter, sier Rønning-Aaby.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen