Hele 2009 og deler av 2010 har vært to helvetesår for kollektivtrafikken i Berlin. Tekniske problemer, forsinkelser og innstillinger har vært daglige problemer på den såkalte S-Bahn, bybanen som er selve ryggraden i kollektivtrafikken i Berlin. S-Bahn frakter over en million reisende hver eneste dag, nesten halvparten så mange som tunnelbanen, bussene og trikken til sammen.
I et forsøk på å blidgjøre de reisende og beholde dem som kunder også i framtida, får nå alle stamkunder med årskort reise gratis i november og desember. I tillegg får de en rabatt på årskortet som tilsvarer ytterligere to måneder. Kort sagt kan stamkundene reise i tolv måneder for prisen av åtte.
Rabatt på hele nettet
Sjarmoffensiven gjelder ikke bare S-Bahn som er den direkte årsak til elendigheten. Rabatten gjelder hele transportnettet, med tunnelbane, busser og trikker som eies av det kommunale transportselskapet BVG, mens S-Bahn drives av det statlige jernbaneselskapet Deutsche Bahn (BD).
Men Deutsche Bahn har dummet seg så ut i Berlin at de må ta regningen alene.
Elendigheten startet 1. mai i fjor da et S-Bahntog sporet av på stasjonen Kaulsdorf øst i Berlin. Heldigvis ble ingen personer drept eller skadd, men årsaken til ulykken viste seg å være materialtretthet i hjulene. Grunnen til at dette ikke var oppdaget, viste seg å være manglende vedlikehold. Deutsche Bahn hadde forlenget serviceintervallene i strid med pålegg fra Jernbanetilsynet, og dermed ble det grepet inn fra myndighetenes side. Hele vognparken ble innkalt til ettersyn, og i lange perioder i fjor vinter var tre firedeler av S-Bahnvognparken tatt ut av trafikk og inne på service. Situasjonen var prekær selv om det hjalp litt at man fikk låne en del vogner fra München og Stuttgart.
Jernbanen skulle på børs
På politisk hold ble situasjonen på S-Bahn umiddelbart koblet til planene om å privatisere statsselskapet Deutsche Bahn. DB hadde i lengre tid planlagt å gå på børs, og de politiske opposisjonspartiene, deler av fagbevegelsen og ulike interesseorganisasjoner hevdet at Deutsche Bahn bevisst presset kostnader for å øke overskuddet. På den måten ville DB gjøre seg lekker og attraktiv ved en børsnotering. I henhold til budsjettene skulle Berlin S-Bahn i 2008 overføre et overskudd på 87,7 millioner euro til sine eiere, Deutsche Bahn. Året etter skulle dette opp i over 100 millioner euro. Hovedgrepene for å få til økt overskudd var omfattende kutt i bemanningen og drastiske innsparing på vedlikehold av rullende materiell på S-Bahn i Berlin.
Børsgangen utsatt
Nå er børsgangen utsatt. Byen Berlin kutter kraftig i sine tilskudd til Deutsche Bahn for de kollektivtjenestene Deutsche Bahn utfører, og ifjor fikk hele toppledelsen i S-Bahn sparken i et forsøk på å rydde opp etter skandalen, men det vakte mye irritasjon blant berlinerne da mediene kunne fortelle at de likevel fortsatte å heve sine topplønninger.
Gratisreisetilbudet nå før jul er for øvrig en oppfølging av tidligere forsøk på å blidgjøre kundene. I fjor vinter hadde man ulike ordninger, der de reisende blant annet ble tilbudt gratis billett i helgene.
Imponerende system
For en nordmann er kollektivtilbudet i Berlin imponerende, og når systemet fungerer, er det rett og slett fantastisk. S-Bahn Berlin fraktet 388 millioner passasjerer på i alt 15 ulike S-Bahnlinjer i 2008. Linjenettet er på 331 kilometer. I tillegg frakter Berlins kommunale transportbedrift BVG 906 millioner passasjerer i året med tunnelbane, buss og trikk. Selskapet har 1288 tunnelbanevogner, 600 trikker og 1328 busser. Pluss seks ferger!
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte