JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler oppsigelser i Årdal

Anstrengt økonomi i Årdal gjør at rådmann Ingvar Laberg mener antall ansatte må ned. – Først må alle steiner snus for å se hvor vi kan spare. Oppsigelser må være absolutt siste utvei, sier leder i Fagforbundet Årdal, Tore Ødegård.

2012042513225920131216190000

per.flakstad@fagforbundet.no

Underskuddet i fjor var på 15 millioner kroner: – jeg kan ikke skjønne hvordan vi skal komme gjennom dette uten å måtte gå til oppsigelser, sier rådmannen til Sogn Avis.

– Det var litt spesielt å få dette gjennom pressen. Vi var ikke varslet om dette på forhånd. Men rådmannen har rett i at økonomien er svært stram, nå må vi sette oss ned og jobbe sammen for å se hvordan vi kan spare penger uten å si opp folk, sier Tore Ødegård til Fagbladet.

Inntektssvikt

Årdal har opplevd at viktige bedrifter i kommunen har gått konkurs, eller måttet permittere ansatte. Antall innbyggere har gått ned de siste årene, og dermed er også skatteinntektene blitt redusert.

På spørsmål om det er krisen i Europa som nå begynner å merkes i norske kommuner, svarer Ødegård:

– Om dette har med krisen i Europa eller ikke vil jeg ikke ha noen klar formening om, men det merkes når bedrifter går konkurs og folk flytter. Samtidig snakker vi om en inntektssvikt i forhold til budsjett. Når underskuddet blir så stort som det ble i fjor, kan det også være fordi skatteanslaget var satt for optimistisk, legger han til.

Tøff tidsplan

Rådmannen går inn for å redusere driften med åtte millioner kroner, og at det resterende beløpet blir dekket inn i 2013.

– Det betyr at det skal spares inn mange årsverk. Som andre kommuner har vi mange på deltid. Hvis kommunen går til de skrittet å si opp folk, vil det dermed dreie seg om mange ansatte, sier Ødegård.

Ifølge konsulentfirmaet Hartmark har kommunen et stort innsparingspotensiale. Årdal skal i gang med et stort utviklingsprosjekt for å effektivisere driften. I gårsdagens formannskapsmøte foreslo rådmannen å bruke 2013 og 2014 på prosjektet, mens politikerne vedtok å starte allerede i juli og sluttføre prosjektet neste sommer.

– Det var et tøft vedtak som betyr at administrasjonen har store oppgaver foran seg i tiden som kommer. Vi snakker om et omfattende prosjekt og mye som må utredes, sier Tore Ødegård.

Oppsigelser siste utvei

Han understreker at de ansatte og tillitsvalgte er nødt til å være med på denne krevende prosessen.

– Vi er nødt til å samarbeide og forankre resultatene godt i organisasjonen. Vi har for eksempel foreslått å opprette en kommunal vikarpool i stedet for å leie inn vikarer fra private byråer. En gjennomgang viser at Årdal de fem siste fem årene har økt sine innkjøp fra private tjenesteleverandører med 128 prosent, mens kommuner det er naturlig å sammenlikne seg med har hatt en økning på 9,4 prosent. Her bør det ligge betydelig muligheter for å spare penger uten å måtte si opp ansatte.

– Oppsigelser må være absolutt aller siste utvei, understreker Tore Ødegård.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy