JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Storsatsing på ledere i Rissa

Rissa kommune satser stort på å utvikle egne ledere. 90 personer er i sving med et toårig lederutviklingsprogram som også har plass til ansatte som har lyst til å bli ledere.

2010111013184220131214152248

monica.schanche@fagforbundet.no

– Gode ledere og riktig ledelse er helt avgjørende for å oppnå et høyt nærvær, sier personalsjef Geir Are Nyeng. Han viser til en sintefrapport som konkluderer med at 60 prosent av sykefraværet blant hjelpepleiere kan relateres til ledelse.

– Vi bruker derfor store ressurser på det jeg vil kalle en historisk satsing på lederutvikling i Rissa kommune, sier Nyeng.

I løpet av to år skal 80 ledere og tolv potensielle ledere gjennomføre Veksthus for ledere, et lederutviklingsprogram og studium som er utviklet i samarbeid med KS-konsult og Universitetet i Tromsø.

Som avslutning kan deltakerne ta eksamen som gir 30 studiepoeng og kan brukes som en del av en mastergrad i kommunal ledelse.

Ikke bare for toppene

Liknende opplegg kjøres i flere kommuner. Det spesielle for Rissa er at lederutviklingen ikke bare er for enhetsledere og staben på toppen.

Hovedmålgruppa er de mange gruppe­lederne i kommunen som står nærmest brukere og ansatte. Og ikke minst – tolv ansatte som ønsker å ta lederoppgaver i framtida, deltar også i lederutviklings­programmet.

– Fordi vi ønsker å bedre rekrutteringen til lederstillinger, ble alle ansatte invitert til å søke, forteller personalsjef Nyeng. Han er glad for at politikerne i kommunen verdsetter satsingen og har gitt økonomisk støtte.

– Det er selvfølgelig ressurskrevende, men vi tror vi vil tjene dette inn på lengre sikt. Ikke bare gjennom sparte kostnader, men gjennom bedre ledelse, økt nærvær, forbedret arbeidsmiljø og økt kvalitet på tjenestene, sier Nyeng.

Utfordrer komfortsonen

Fagbladet får være flue på veggen på den tredje samlingen. Deltakerne sitter i en stor ring. Midt på gulvet står faglig ansvarlig Kjell Dahl. Han forbereder deltakerne på at de vil møte både oppover- og nedoverbakker på ferden.

– Når vi går dypere inn i et felt og opplever større kompleksitet, kan den første begeistringen bli avløst av forvirring og nedstemthet. Men det er i veikrysset der vi kjenner på uro og angst at vi blir testet på om vi er villig til å gå videre eller stopper opp. Det er når vi svetter i hendene og kjenner det i magen, men likevel orker å stå i det, at virkelig læring skjer, understreker Kjell Dahl.

Han oppfordrer lederne til å skape gode arbeidsrelasjoner, ikke vennskaps- og kjærlighetsrelasjoner, og til å stimulere de ansatte til å ta opp vanskelige ting i åpne fora.

Menneskelige relasjoner

Lederutviklingen legger vekt på forståelse for relasjoner mellom mennesker, mer enn på teknikk og tall.

– Om du ikke har evne til innlevelse, kan du ikke lese deg til å bli en god leder. Mer enn økonomi og juss er empati viktig hvis du har med mennesker å gjøre. Og det har vi i offentlig sektor. Å kunne behandle mennesker er prioritet nummer en. Mennesker er uforutsigbare og ikke alltid rasjonelle. Ledere må kunne forstå og håndtere det. Ikke som avvik, men som noe som er normalt, sier Kjell Dahl.

Øystein Ballo fra universitetet i Tromsø ser programmet Veksthus for ledere som et positivt alternativ til annen management- og ledelsesfilosofi.

– Det er menneskelig, nært og relatert til de konkrete oppgavene og tjenestene som deltakerne skal utføre i den kommunale hverdagen, sier Ballo, som skal lose deltakerne fram til eksamen om to år.

Stimulerer til lagånd

Rådmann Oddbjørn Ressem er med på alle samlingene.

– Dette er interessant og kjempeartig.

Han håper at mellomlederne ute i felten får utbytte av lederprogrammet og skaper nettverk for bedre samhandling for tjenestene og brukerne.

– Det er viktig at vi er samstemte og får et felles ståsted. Denne lederopplæringen er praktisk og kan brukes i jobben som leder, sier Ressem.

– Hvilke egenskaper mener du selv er viktig for en leder?

Rådmannen tenker seg om et øyeblikk: – Sette pris på mangfold, være modig, at du som leder er lojal overfor oppgavene du skal utføre. Utviklingsorientert. At du vil noe og kan tenke helhetlig.

Ca. 6400 innbyggere.

650 kommunalt ansatte, fordelt på 450 årsverk.

Rissa er en kvalitetskommune som satser på nærvær. Nærværet er om lag 94 prosent.

Rådmannen, stab, enhetsledere og så å si alle mellomledere deltar i lederutviklings­programmet Veksthus for ledere. Også 12 potensielle ledere er med.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy