JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skulle gjerne holde til pensjonsalder

Renovatørene må løpe stadig fortere, og tviler på at de holder til pensjonsalder. Nå vekker et dansk prosjekt for en bedre arbeidsdag interesse.

2010111515180220131216143648

ola.tommeras@fagforbundet.no

Andre helgen i november fikk renovatører fra hele Norden et innblikk i det danske prosjektet RASK på Nordisk renovasjons- og gjenvinningskonferanse.

Renovatørene som deltok i prosjektet, endret sin arbeidsdag vesentlig på enkelte områder. Fra 2008 til 2010 ble andelen som hadde smerter etter arbeidstid, redusert fra hele 75 prosent til 42 prosent.

Et cowboy-yrke

– Renovasjon er på vei til å bli et cowboy-yrke regissert av det offentlige, mener Jann Arthur Næss i Norsk Transportarbeiderforbund. Han viser til at det er de som ikke satser på sine ansatte som vinner anbudene.

Leder av faggruppe renovasjon i Fagforbundet, Terje Gunnar Christensen, er enig. Han ser det absolutt aktuelt å vurdere et tilsvarende prosjekt i Norge som i Danmark.

– Vi får stadig mer jobb på færre hender. Målet vårt er å gi høy service og kvalitet i et normalt tempo, men blir møtt med nedbemanning og krav om å springe fortere, sier Christensen.

De ser begge at ansatte holder stadig kortere tid i bransjen.

Sin egen fiende

Tradisjonelt har renovatører jobbet på tidsakkord. De har fått gå hjem når jobben er gjort. Dermed springer de ofte fortere og løfter mer feil enn helsemessig forsvarlig.

Gjennom prosjektet i Danmark har de jobbet målrettet mot å endre "være stor og sterk og komme fort hjem"-kulturen.

– Renovatøren er sin egen fiende. De hisser opp seg selv og hverandre for å bli fortest mulig ferdig. Det medfører arbeidsskader og slitasje, sier Henrik Vejen Kristensen fra Center for Arbejdsliv Teknologisk Institut i Danmark, som har gjennomført prosjektet.

– Må ha felles interesse

Instituttet har blant annet økt kunnskapen om slitasjeskader og bevisstgjort renovatørene i å ta den tiden som trengs for å løfte riktig.

– Vi opplevde at så godt som alle heller ville komme hjem en time senere framfor å slite med smerter i kroppen etter jobb, sier Kristensen.

Danskene laget korte videoer med lett informasjon om hvordan det skal løftes, trilles og tømmes for å unngå slitasjeskader. De opprettet tett kontakt med utstyrsprodusenter og verksteder. Fant nye metoder, sorterte ut ukjente problemer og jobbet fram bedre holdninger.

Spises opp

Palle Banke, seniorforsker ved Teknologisk Institut, understreket: – For at det skal fungere må arbeidsgiver og arbeidstaker ha felles interesser i å bedre arbeidsmiljøet.

Det kan også Terje Gunnar Christensen skrive under på.

– Vi opplever at når tidsakkorden ble fjernet, kommer nedbemanning i neste omgang. Arbeidsgiver forventer at det springes like fort hele dagen. Da er et ikke mange årene man holder, påpeker han.

Prosjekt RASK

– RASK (Renovation, Arbeidsmiljø, Skraldemandskultur og Konkurrence)

– Pågikk fra 2008 til 2010 i København og Odense.

– Mål: Å redusere slitasjeskader og yrkesskader blant renovatører.

– Andelen som oppga at de hadde smerter etter jobb sank fra 75 til 42 prosent.

– Mer enn halvparten oppga at de delvis hadde endret arbeidsmetodene til det bedre underveis i prosjektet. 30 prosent hadde gjort endringer i meget høy grad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy