per.flakstad@fagforbundet.no
- Det er ikke grunnlag for å fortsette forhandlingene, sier Jan Davidsen, leder i LO Kommunes forhandlingssammenslutning, i en pressemelding.
- Vi konstaterer at det er stor avstand mellom partene, både når det gjelder kroner og øre og den sosiale innretning på det siste tilbudet fra KS, sier lederen i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby til Fagbladet.
Kan bli streik 24. mai
Fristen for meklingen er midnatt natt til 24. mai. Hvis heller ikke Riksmekleren lykkes i å få partene til å enes om et resultat, betyr det kommunestreik fra arbeidstidens begynnelse torsdag 24. mai.
Ifølge LO Kommune er økonomien fortsatt uavklart etter at man har forhandlet siden påske. Det skal også være stor avstand mellom partene på andre områder.
- Når det gjelder blant annet tillegg for ubekvem arbeidstid, har KS vært positive til å øke tillegget, men de ønsker en innretning som skal stimulere ansatte til å jobbe flere helger. Vi ønsker i stedet en jevn fordeling på hver enkelt ansatt og ikke et tillegg som belønner de som har mulighet til å jobbe mange helger, sier Rønning-Aaby.
– Les også: Rigmor Hogstad (F): Det ville vært spill for galleriet å fortsette
LO Kommune har krevd en innretning på oppgjøret som sikrer alle ansatte i kommunesektoren en reell økning i kjøpekraften, med vekt på utjevning og mest til de som fra før har minst.
- Profilen på oppgjøret og innretningen på de økonomiske tilleggene er avgjørende for oss, sier Davidsen i pressemeldingen.
- Her er vi ikke fornøyd med tilbudet fra KS. Det har ikke den innretning vi ønsker, sier Klemet Rønning-Aaby.
- LO Kommune understreker at KS må ta realitetene inn over seg og komme med tilbud som sikrer rekruttering, kvalitet og kompetanse i hele kommunesektoren.
Alle de fire hovedorganisasjonene, LO, YS, Unio og Akademikerne, har brutt forhandlingene med kommunenes interesseorganisasjon, KS.
– Les også: Oslo fortsetter til mandag
Godt forhandlingsklima
Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes beklager at alle arbeidstakerorganisasjonene i kommunesektoren brøt forhandlingene.
Samtidig understreker han at samarbeidsklimaet har vært godt hele veien, og har forståelse for at det kan være vanskelig å fortsette forhandlingene i en del av offentlig sektor når det samtidig er brudd i en annen stor offentlig sektor, nemlig staten.
- Vi beklager at arbeidstakerorganisasjonene valgte å bryte i dag, mer enn tre døgn før forhandlingsfristen utløper. Men vi skjønner jo at det er vanskelig for organisasjonene å fortsette reelle forhandlinger etter at det ble brudd i oppgjøret i staten, sier Sundnes.
Krevende mekling
Også han konstaterer at det er stor avstand mellom partene, og at det kommer til å bety en krevende oppgave for Riksmekleren.
- Vi har en ramme som vi må forholde oss til, og kommunene har ikke mer penger enn de har. Derfor er økonomien i oppgjøret svært viktig for oss og sentralt i det jeg oppfatter som bruddgrunnlaget for arbeidstakerorganisasjonene, sier Sundnes.
Klemet Rønning-Aaby ser også for seg krevende døgn hos riksmekleren.
- Hvis vi skal klare å komme i mål, må det omfattende og gode samarbeidsprosesser til gjennom meklingsrunden, sier han.
- Men jeg håper og tror vi skal klare det. Jeg vet at alle parter ønsker et resultat, sier Per Kristian Sundnes.
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum