JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i kommuneoppgjøret

Forhandlingene i lønnsoppgjøret for ansatte i kommuner og fylker har brutt sammen. Oppgjøret går nå til mekling, og det kan bli kommunestreik fra morgenen 24. mai.

2012042710540020131216190150

per.flakstad@fagforbundet.no

- Det er ikke grunnlag for å fortsette forhandlingene, sier Jan Davidsen, leder i LO Kommunes forhandlingssammenslutning, i en pressemelding.

- Vi konstaterer at det er stor avstand mellom partene, både når det gjelder kroner og øre og den sosiale innretning på det siste tilbudet fra KS, sier lederen i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby til Fagbladet.

Kan bli streik 24. mai

Fristen for meklingen er midnatt natt til 24. mai. Hvis heller ikke Riksmekleren lykkes i å få partene til å enes om et resultat, betyr det kommunestreik fra arbeidstidens begynnelse torsdag 24. mai.

Ifølge LO Kommune er økonomien fortsatt uavklart etter at man har forhandlet siden påske. Det skal også være stor avstand mellom partene på andre områder.

- Når det gjelder blant annet tillegg for ubekvem arbeidstid, har KS vært positive til å øke tillegget, men de ønsker en innretning som skal stimulere ansatte til å jobbe flere helger. Vi ønsker i stedet en jevn fordeling på hver enkelt ansatt og ikke et tillegg som belønner de som har mulighet til å jobbe mange helger, sier Rønning-Aaby.

– Les også: Rigmor Hogstad (F): Det ville vært spill for galleriet å fortsette

LO Kommune har krevd en innretning på oppgjøret som sikrer alle ansatte i kommunesektoren en reell økning i kjøpekraften, med vekt på utjevning og mest til de som fra før har minst.

- Profilen på oppgjøret og innretningen på de økonomiske tilleggene er avgjørende for oss, sier Davidsen i pressemeldingen.

- Her er vi ikke fornøyd med tilbudet fra KS. Det har ikke den innretning vi ønsker, sier Klemet Rønning-Aaby.

- LO Kommune understreker at KS må ta realitetene inn over seg og komme med tilbud som sikrer rekruttering, kvalitet og kompetanse i hele kommunesektoren.

Alle de fire hovedorganisasjonene, LO, YS, Unio og Akademikerne, har brutt forhandlingene med kommunenes interesseorganisasjon, KS.

– Les også: Oslo fortsetter til mandag

Godt forhandlingsklima

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes beklager at alle arbeidstakerorganisasjonene i kommunesektoren brøt forhandlingene.

Samtidig understreker han at samarbeidsklimaet har vært godt hele veien, og har forståelse for at det kan være vanskelig å fortsette forhandlingene i en del av offentlig sektor når det samtidig er brudd i en annen stor offentlig sektor, nemlig staten.

- Vi beklager at arbeidstakerorganisasjonene valgte å bryte i dag, mer enn tre døgn før forhandlingsfristen utløper. Men vi skjønner jo at det er vanskelig for organisasjonene å fortsette reelle forhandlinger etter at det ble brudd i oppgjøret i staten, sier Sundnes.

Krevende mekling

Også han konstaterer at det er stor avstand mellom partene, og at det kommer til å bety en krevende oppgave for Riksmekleren.

- Vi har en ramme som vi må forholde oss til, og kommunene har ikke mer penger enn de har. Derfor er økonomien i oppgjøret svært viktig for oss og sentralt i det jeg oppfatter som bruddgrunnlaget for arbeidstakerorganisasjonene, sier Sundnes.

Klemet Rønning-Aaby ser også for seg krevende døgn hos riksmekleren.

- Hvis vi skal klare å komme i mål, må det omfattende og gode samarbeidsprosesser til gjennom meklingsrunden, sier han.

- Men jeg håper og tror vi skal klare det. Jeg vet at alle parter ønsker et resultat, sier Per Kristian Sundnes.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy