JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehage vant Akanprisen

ÅRETS AKANPRISVINNER: Verneombud Åse Kummervold og daglig leder Sølvi Dahle vant Akanprisen i 2014 for sitt rusforebyggende arbeid i ABC-Bakken Barnehage i Kristiansund.

ÅRETS AKANPRISVINNER: Verneombud Åse Kummervold og daglig leder Sølvi Dahle vant Akanprisen i 2014 for sitt rusforebyggende arbeid i ABC-Bakken Barnehage i Kristiansund.

Jan-Erik Østlie

Du kan godt være liten og likevel god på rusforebygging i arbeidslivet. Det er ABC-Bakken Barnehage i Kristiansund – årets Akanprisvinner – et glimrende bevis på.

2014112812000020230821171436

jan.erik@lomedia.no

I et gult, stort trehus fem minutters bilkjøring fra flyplassen i Kristiansund ligger ABC-Bakken Barnehage – årets Akanpris-vinner.

– Og vi som for bare en kort stund siden ikke en gang hadde hørt om denne prisen, sier Sølvi Dahle, daglig leder ved Barnehagen.

Frifagbevegelse treffer henne sammen med verneombud Åse Kummervold og Tove Haug, tillitsvalgt i utdanningsforbundet, tre dager før de setter seg på flyet til Oslo for å motta prisen.

Eies av foreldrene

ABC-Bakken Barnehage i Kristiansund er en privat foreldreeid andelsbarnehage som startet opp i 1991. I dag har de 20 ansatte, fordelt på 16,5 årsverk. Samtlige er kvinner. Gjennomsnittsalderen er ganske høy, det fins folk som har vært med fra starten. Det er liten turnover. For tiden har de ansvaret for 60 barn, hvorav 20 er under tre år, 40 over. Da de startet for 23 år siden, var antallet barn 40. Nedre aldersgrense er egentlig ett år, men det hender de har barn som ikke er eldre enn 10 måneder. Og andelseiernes barn prioriteres. I Kristiansund kommune er det full barnehagedekning.

– Det er viktig for oss at foreldrene til barna er fornøyde med oss, sier Dahle som har vært daglig leder av ABC-Bakken Barnehage i over 10 år. I barnehage har hun jobbet siden 1982.

Rollemodeller

Det er altså for sitt rusforebyggende arbeid de har fått Akanprisen 2014, et arbeid daglig leder beskriver sånn:

– Når vi for eksempel er på konferanser og slikt, er vi opptatte av hvordan vi representerer barnehagen. Det sosiale er viktig for oss. Vi ønsker å ha det kjekt sammen uten at alkohol settes i fokus. Vi ønsker å skape en ja-kultur og hjelpe barna opp og fram. Barna skal bli gode samfunnsborgere.

Haug legger til:

– Vi må huske at alt vi gjør, påvirker andre. For vi skal være rollemodeller. Da må vi også reflektere over hvordan vi er som voksne sett fra barnas synspunkt.

De tre damene er bevisste på betydningen av godt HMS-arbeid.

– Vi forsøker å skape en god stemning sånn at vi blir trygge på hverandre. Klarer vi dette, kommer det også barna til gode. For de ser med en gang om vi liker hverandre eller ikke. Skaper vi trivsel og trygghet, blir også foreldrene glade, sier verneombud Kummervold.

Aha-opplevelser på kurs

Det var egentlig på et kurs om rus i arbeidslivet, som bedriftshelsetjenesten i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) arrangerte, ABC-Bakken Barnehages daglige leder ble oppmerksom på hvor viktig dette temaet er.

– Ja, der fikk vi en del aha-opplevelser, forteller Dahle. I etterkant av dette, og etter at barnehagen fikk nedfelt sine kjøreregler som også viser at de forsøker å forebygge spilleavhengighet også (se faktaboks), var det rådgiver i PBLs bedriftshelsetjeneste Elin Schrøder som foreslo barnehagen som kandidat til årets Akanpris.

– Hun spurte meg om det var OK, og sa at om vi vant, måtte vi reise til Oslo på Akan-dagene for å motta prisen. Ja vel, svarte jeg, du får nå bare foreslå oss. Vi står jo for det vi gjør, forteller Dahle. 30. oktober ble hun oppringt av Elisabeth Ege, direktør i Akan, med beskjed om de hadde vunnet prisen.

Flott anerkjennelse

Ved barnehagen i Kristiansund har de ikke lønningspils, men noe de kaller lønningslunsj. Det er på lørdag, og det er ikke noe forbud mot å drikke alkohol der – det kan de gjøre de som vil. Barnehagen arrangerer også vinlotteri, men de som vinner kan også velge seg noe annet enn vin i premie dersom de ønsker det.

– Det handler om at alle skal være med, at alle blir inkludert, sier Kummervold.

– Hva betyr en sånn pris?

– Vi har nå bare gjort jobben vår, et arbeid vi synes er helt naturlig. Men det er klart det er en flott anerkjennelse for oss og viktig at barnehagen blir framstilt i et positivt lys. Kanskje kan vi stå fram som et eksempel til etterfølgelse. At en liten og mellomstor bedrift som vår jobber bra med HMS-arbeid, er viktig. Da vi skjønte hva Akanprisen var, trodde vi bare den var mulig å vinne for store bedrifter, sier Dahle.

– Hva kan dere bruke Akan Kompetansesenter i Oslo til?

– Foreløpig har jeg mest vært inne på hjemmesiden deres på nettet. Der finner jeg mye nyttig. Som arbeidsgiver får jeg god hjelp av vår bedriftshelsetjeneste om jeg skulle trenge det, forteller Sølvi Dahle.

Minimumskriterier for Akanprisen

Rusforebyggende arbeidet er en del av virksomhetens systematiske HMS-system.

Partsforankret rusmiddelpolicy/kjøreregler som er kjent og etterleves i praksis.

Derfor vant de:

Begrunnelsen for vinneren (ABC-Bakken Barnehage)

Har en partsforankret policy som er kjent for alle ansatte og gjennomgås for nyansatte.

Har en daglig leder som synes å være meget bevisst sin lederrolle.

Har et gjennomdiskutert syn på hva som gjelder i virksomhetens gråsoner.

Har deltatt i rusmiddelforebyggende opplæring i regi av Privat Barnehagers Landsforbund (PBL).

Har fokus på forebygging og tidlig reaksjon, uten å ha hatt noen individsaker.

Passer bra med Akans egen strategiske satsing på små og mellomstore bedrifter (SMB).

Kjøreregler:

Kjørereglene for rusmiddelbruk og pengespill i ABC-Bakken Barnehage

1. Sosiale arrangement utenfor arbeidstid skal være inkluderende for alle. Alkoholservering er aldri hovedaktivitet under våre arrangement. Når alkohol serveres, vil det alltid være et alkoholfritt alternativ.

2. I vår virksomhet har vi 0-toleranse til ruspåvirkning på jobb. Dette gjelder alkohol, narkotika og medikamenter.

3. Vår holdning er at bruk av narkotika og andre illegale stoffer, også på fritid, er uakseptabelt blant våre ansatte.

4. Ansatte som må bruke medikamenter som kan ha innvirkning på arbeidssituasjonen, medikamenter som varseltrekant, oppfordres til å ta opp dette med nærmeste leder.

5. Online-spill og bruk av sosiale medier skal ikke påvirke utførelsen av ordinære arbeidsoppgaver i forhold til tidsbruk, trøtthet og uoppmerksomhet.

6. Lukt av alkohol anses som påvirkning og er uforenlig med å være på jobb.

7. Det er ikke akseptabelt å bruke rusmidler på fritiden slik at det påvirker arbeidssituasjonen negativt, for eksempel i form av fravær, at arbeidet ikke utføres tilfredsstillende, at kravet til sikkerhet og kvalitet ikke oppfylles og/eller at det går utover bedriftens omdømme.

8. Ve reise, kurs og andre arbeidsrelaterte anledninger, forventer vi måtehold da ansatte også i disse situasjoner er å betrakte som representanter for virksomheten.

9. Ved bekymring, mistanke eller brudd på kjørereglene, har daglig leder ansvar for å snakke med den det gjelder («Den nødvendige samtalen»).

10. Virksomheten vil strekke seg langt for å hjelpe ansatte som har rus-avhengighetsproblematikk. Vi følger Akans prinsipper for støttetiltak overfor ansatte med problemer.

Vi forsøker å skape en god stemning sånn at vi blir trygge på hverandre.

Åse Kummervold, verneombud

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy