per.flakstad@fagforbundet.no
Forhandlingene om bussbransjeavtalen med NHO Transport og overenskomstene i Nettbuss og Borgbuss startet i formiddag. Økonomi blir det altoverskyggende temaet. Fristen for en forhandlingsløsning er klokka 24 natt til lørdag.
Da bussbransjeavtalen ble etablert i 2007 var arbeidsgiverne og arbeidstakerorganisasjonen enige om at bussjåførene burde tjene omtrent like mye som en gjennomsnittsindustrilønn. Siden er de blitt hengende langt etter.
Ligger 34.000 bak
Ved hovedoppgjørene etterpå har de klart å ta igjen noe av det tapte, men etter lokale forhandlinger i privat sektor, har industrilønnen rast ifra igjen.
Ifølge arbeidstakerorganisasjonene er forskjellen nå ca. 34.000 kroner.
Ved dette oppgjøret krever Fagforbundet, Transportarbeiderforbundet og Jernbaneforbundet sammen med Yrkestrafikkforbundet at etterslepet må tettes.
– Vi har to viktige mål ved disse forhandlingene. Det første er å få på plass et lønnsnivå på linje med en industrilønn. I tillegg krever vi at det etableres en reguleringsordning i mellomårene som skal gjøre at det er mulig å unngå framtidig etterslep på flere titusen foran hovedoppgjørene, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundet, Roger Hansen i Transportarbeiderforbundet og Kjell Atle Brunborg fra Jernbaneforbundet.
Avviser regnestykket
– Vi håper det skal være mulig å komme fram til et resultat begge parter kan leve med i en svært presset bransje, sier Jon Stordrange fra NHO Transport og Bernt Dahle fra Drangedal Bilruter som er forhandlingsledere på arbeidsgiversiden.
De avviser organisasjonenes regnestykke om at forskjellen på lønnsnivået i bussbransjeavtalen og en industrilønn er så stor som 34.000 kroner.
– Hvis alle tillegg tas med, blir differansen atskillig mindre, hevder de om utgangspunktet for forhandlingene.
Hvis partene ikke greier å bli enige om et anbefalt resultat innen klokka 24 fredag, vil også dette oppgjøret gå til mekling.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Marte Bjerke
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim