JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser menns engasjement

«Jeg har alltid tenkt at det ikke er mitt problem. Jeg er ikke voldtektsforbryter. Jeg slår ikke min partner. Jeg er bare en vanlig fyr.»

2010112515121320131216144357

vegard.velle@fagforbundet.no

25. november er FNs internasjonale dag til bekjempelse av vold mot kvinner. Under årets aksjon, som er et samarbeid mellom Krisesentersekretariatet, LO, Ressurssenteret for menn og Hvitt bånd, etterlyses menn i kampen mot vold mot kvinner.

Og vold handler ikke bare om å slå. Det handler også om seksuell trakassering, økonomisk terror, sosial tvang og isolasjon samt trusler og psykisk vold.

Menn må si ifra

Aksjonsgruppa har satt fokus på menn og menns rolle i voldsforebygging.

– Menn må si ifra om at vold mot kvinner ikke er greit, og være gode forbilder i kjønnsrelatert trakassering og vold, sier aksjonsgruppa.

Hva gjør du? Menns vold mot kvinner, er tittelen på brosjyren aksjonsgruppa har utgitt i forbindelse med årets internasjonale aksjon. Her heter det:

«De fleste norske menn er gode samlivspartnere, omsorgspersoner eller familiemedlemmer. Men det er et beklagelig faktum at menns vold mot kvinner fremdeles er et stort samfunnsproblem.»

Hver tredje kvinne rammet

Globalt har hver tredje kvinne vært utsatt for mishandling, seksuelt overgrep eller andre former for vold i løpet av livet. Og det skjer også i vårt eget likestillingsland.

Volden skader både fysisk og psykisk og hindrer kvinner fra å delta i samfunnet. Til tross for at kvinner har fått bedre lønns- og arbeidsvilkår, at norske menn tar mer omsorg for barn og forsiktig tar mer ansvar i hjemmet, har vi ikke klart å redusere mannsvolden, ifølge aksjonsgruppa.

Krisesentrene bekymret for kutt

Samtidig er krisesentrene bekymret for kutt i driften på grunn av årets statsbudsjett. De tidligere øremerkete midlene blir fra 1. januar 2011 innlemmet i det generelle tilskuddet til kommunene.

Ifølge Krisesentersekretariatets utregninger betyr det at for eksempel kommunene i Østfold får 10,7 millioner kroner mindre av statstilskuddet til drift av de fem krisesentrene der til neste år.

Siden flere kommuner varsler om nedskjæringer på budsjettene, frykter krisesentersekretariatet at flere krisesentre kan bli tvunget til å legge ned sin virksomhet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy