JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Asylpraksis: - Moralsk på bærtur

– Om enn juridisk rett, moralsk er dette på bærtur.

2012050418315220131216190635

ola.tommeras@fagforbundet.no

Biskop Ingeborg Midttømme la bredsiden til mot regjeringens asylpolitikk og UNEs praksis under debatten om barn på flukt på Litteraturhuset fredag ettermiddag.

Hun har selv fire års bakgrunn som nemnleder i UNE, og gikk ikke av veien for å plukke myndighetenes argumentasjon i filler.

Initiativ fra støttegruppene

I salen satt representanter fra de mange støttegruppene for barn på flukt i Norge - barn hvis familier har fått endelig avslag på søknader om opphold og ordre om å forlate landet.

Initiativtakerne til debatten og heldagskonferanse på Litteraturhuset i Oslo fredag var støttegruppa til den ni år gamle Tromsø-jenta Yalda, hvis familie skal splittes og utvises til Moldova og Afghanistan, samt støttegruppa til seks år gamle Nathan som er født og oppvokst i Bergen, og som med familien skal tvangssendes til Etiopia.

De to barnas skjebner har gitt ansikt til nå 446 barna i tilsvarende situasjon. Flere er født i landet.

NOAS, Antirasistisk senter, Norsk Folkehjelp og Fagforbundet var støttespillere til konferansen.

Stormfullt oppdrag

Eirik Sivertsen (Ap) fra Stortingets kommunal- og forvaltningskomiteen forsvarte regjeringens politikk og UNEs praksis i panelet. Han hadde et stormfullt oppdrag. Foruten biskop Midttømme møtte han nestleder i AUF, Åsmund Aukrust, som definitivt ikke har tatt moderpartiets side i dagens asylproblematikk, stortingspolitiker Aksel Hagen (SV) og Jon Ole Martinsen fra NOAS.

Biskop Midttømme viste til asylanten som bodøværinger kjemper for: En 25 år gammel kvinne fra Nigeria og hennes halvannet år gamle sønn. Hun ble utsatt for menneskehandel, tvunget i prostitusjon i Oslo av bakmenn med base i Italia, reddet av Rosaprosjektet og flyttet til Bodø for så 2. april i år å bli returnert til Italia Det ble vist til regelen om at asylanter skal tilbake til første ankomstland.

- Der er hun tilbake i prostitusjon. Hva gjør det med et barn å vokse opp og se mor i en slik situasjon. Juridisk rett, men moralsk er det helt på bærtur, tordnet Midttømme.

Påvirkes av polemikken

Både Jon Ole Martinsen (NOAS) og SVs Aksel Hagen framholdt at UNEs praksis har blitt strengere, at rettigheter i henhold til barnekonvesjonen ikke tillegges vekt.

- Det er en klart skarpere polemikk i politisk ledelse. Det ser vi konsekvensene av i enkeltvedtakene, hevdet Jon Ole Martinsen.

Det avviste Sivertsen blankt.

- Regjeringen har sagt uttrykkelig at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn. Vi har endret utlendingsloven fra 1. februar i år for å sikre barna, sa Sivertsen, men avviste å kommentere enkeltsaker med barn involvert som salen forsøkte å ta opp.

Sivertsen trakk videre fram at den siste tidens asylpolitikk har gitt lavere andel av asylsøkere uten beskyttelsesbehov.

- Det holder ikke, repliserte AUFs Åsmund Aukrust, og viste til at paragrafene som omhandler rettighetene til barna sorterer under asyl på humanitært grunnlag.

- Hvorfor hastverk?

- Andelen som får opphold på humanitært grunnlag har samtidig gått skarpt ned, poengterte han. Aukrust påpekte også at han syntes hastverket med å sende barnefamilier ut er merkelig når stortingsmelding om barn på flukt er rett rundt hjørnet.

- Still sakene i bero, oppfordret han.

Jon Ole Martinsen (NOAS) avviste frykt for bølger av asylsøkere dersom barnefamilier innvilges amnesti på humanitært grunnlag.

- Norge hadde sitt mest tydelige amnesti i 2004. Antallet asylsøkere som ankom de påfølgende to åra har aldri vært så lave, sa han, og viste til at de fleste europeiske land innvilger amnesti for langt større grupper uten problemer.

SVs Aksel Hagen måtte svare for at partiet stemte mot Venstres asylbarn-forslag, som innebar amnesti.

- Vi stemte med Ap fordi vi tror vi kan justere politikken i en varmere og mer raus retning. Vi er optimister til stortingsmeldingen som er på vei, sa Hagen.

Ikke samsvar

Sivertsen la til at han var svært glad for engasjementet på venstresiden.

- Det tydeliggjør at det finnes folk med en annen oppfatning enn den som ofte høres fra ytterste høyre, sa han.

- Det er ikke først og fremst at venstresiden reagerer, men at folk flest faktisk reagerer på den inhumanisme som i dag praktiseres. Det er mye bra i norsk lov og i regjeringens intensjoner, men praksis samsvarer ikke med intensjonen, repliserte Jon Ole Martinsen (NOAS).

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy