– Fornuften seiret i Lier

I ei uke har ansatte og politikere i Lier jobbet intenst for å stoppe Høyres forsøk på å privatisere renholdet i kommunen. Det ble kronet med seier.

2010120113001320131216144741

ola.tommeras@fagforbundet.no

Tirsdag kveld i Lier: Om lag 50 kommuneansatte går i fakkeltog til kommunestyresalen. Det har gått ei uke siden formannskapet i den Høyre-styrte kommunen sa ja til å konkurranseutsette alt renhold. Det synes å ligge et klart flertall bak innstillingen til kommunestyret.

Så begynner debatten. Stemningen snur. De lokale Frp-politikerne velger etter hvert å støtte opp om kommunens egne 35 renholdere framfor å følge Høyres forslag om å sette ut tjenesten.

Byttet side

Arbeiderpartiet og Frp legger deretter fram et motforslag i fellesskap. Det går ut på å beholde dagens ordning med 80 prosent av renholdet drevet kommunalt gjennom Lier Drift og 20 prosent drevet av private.

Det er klart for votering. Utfallet er fortsatt usikkert. Stemningen er spent i kommunestyresalen, som er stapp full av tilhørere.

Voteringen ender med 26 mot 23 stemmer. Innstillingen om å konkurranseutsette alt innen 2011 faller.

– OK, da kan dere juble, sa ordfører Ulla Nævestad (H) til de mange tilhørerne, etter at forsøket på å privatisere var slått tilbake.

Fornuften som seiret

– Det var fornuften som seiret i Lier. Det er ingenting å spare på å sette ut renholdet i Lier. Lier Drift gjør det allerede svært effektivt. Det skjønte etter hvert Frp-representantene, sier Astrid Isene i Fagforbundet Lier.

Hun berømmer innsatsen lokale Ap-politikere har gjort, som har bidratt med å snu flertallet den siste uka.

– Saken kom brått på alle. Konkurranseutsetting ble reist som sak i administrasjonsutvalget torsdag i forrige uke, deretter i formannskapet. Flertallet var for å sette alt renhold ut på anbud. Deretter ble det jobbet intenst for å forklare politikere hvordan det kommunale renholdet fungerer i Lier, sier Isene.

Allerede effektivisert

"Vi har oppfylt alle krav. Hvorfor?" var blant slagordene på renholdernes plakater i fakkeltoget til kommunestyresalen. De siste ni årene har de vært gjennom en rekke omstillinger, og har spart inn det som blir krevd innspart.

Det var også argumentene som gikk hjem hos lokale Frp-politikere, som valgte å snu i saken. De understreket at de ikke er prinsipielt imot konkurranseutsetting, men at det i dette tilfellet ikke er noe å spare.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy