ola.tommeras@fagforbundet.no
Tirsdag kveld i Lier: Om lag 50 kommuneansatte går i fakkeltog til kommunestyresalen. Det har gått ei uke siden formannskapet i den Høyre-styrte kommunen sa ja til å konkurranseutsette alt renhold. Det synes å ligge et klart flertall bak innstillingen til kommunestyret.
Så begynner debatten. Stemningen snur. De lokale Frp-politikerne velger etter hvert å støtte opp om kommunens egne 35 renholdere framfor å følge Høyres forslag om å sette ut tjenesten.
Byttet side
Arbeiderpartiet og Frp legger deretter fram et motforslag i fellesskap. Det går ut på å beholde dagens ordning med 80 prosent av renholdet drevet kommunalt gjennom Lier Drift og 20 prosent drevet av private.
Det er klart for votering. Utfallet er fortsatt usikkert. Stemningen er spent i kommunestyresalen, som er stapp full av tilhørere.
Voteringen ender med 26 mot 23 stemmer. Innstillingen om å konkurranseutsette alt innen 2011 faller.
– OK, da kan dere juble, sa ordfører Ulla Nævestad (H) til de mange tilhørerne, etter at forsøket på å privatisere var slått tilbake.
Fornuften som seiret
– Det var fornuften som seiret i Lier. Det er ingenting å spare på å sette ut renholdet i Lier. Lier Drift gjør det allerede svært effektivt. Det skjønte etter hvert Frp-representantene, sier Astrid Isene i Fagforbundet Lier.
Hun berømmer innsatsen lokale Ap-politikere har gjort, som har bidratt med å snu flertallet den siste uka.
– Saken kom brått på alle. Konkurranseutsetting ble reist som sak i administrasjonsutvalget torsdag i forrige uke, deretter i formannskapet. Flertallet var for å sette alt renhold ut på anbud. Deretter ble det jobbet intenst for å forklare politikere hvordan det kommunale renholdet fungerer i Lier, sier Isene.
Allerede effektivisert
"Vi har oppfylt alle krav. Hvorfor?" var blant slagordene på renholdernes plakater i fakkeltoget til kommunestyresalen. De siste ni årene har de vært gjennom en rekke omstillinger, og har spart inn det som blir krevd innspart.
Det var også argumentene som gikk hjem hos lokale Frp-politikere, som valgte å snu i saken. De understreket at de ikke er prinsipielt imot konkurranseutsetting, men at det i dette tilfellet ikke er noe å spare.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
TVERTIMOT: Kriminalisering påfører bare ungdom flere problemer og mer stigma, mener Øyvind Grande
Kathrine Geard
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
NØYTAL: Unni Nilsen Husøy er ordførar i Lyngdal kommune og meiner tilsette sine kontor skal vere nøytrale og utan politiske ytringer.
Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune
STREIK: Flere brukerstyrte assistenter er tatt ut i streik. Fra mandag 23. september blir de flere. Bildet er fra streikemarkeringen på Youngstorget fredag i forrige uke.
Ingeborg Vigerust Rangul