ola.tommeras@fagforbundet.no
Vi er på vei inn i årets mest brannfarlige periode. Samtidig bor så mange som 500.000 mennesker i Norge uten fungerende røykvarslere. Å få røykvarslere inn i disse hjemmene er blant det viktigste brannforebyggende arbeidet.
For noen år siden ble 1. desember valgt som røykvarslerens dag, dagen da varsleren skal sjekkes og batterier byttes.
Står på stand
– Hele forebyggende avdeling er ute i felten i dag, forteller feiermester i Vestfold interkommunale brannvesen og leder av faggruppe feiere i Fagforbundet, Mona Larsen.
I Vestfold har de valgt å stå på stand i de aller fleste av fylkets kjøpesentre. Der blir det delt ut batterier og informert om bransikkerhet. I tillegg skal feiervesenet ha stand på alle Nav-kontorer i fylket, for å nå så mange som mulig som kan tenkes å trenge brannvarsling.
– Tidligere år har vi brukt dagen til frivillige inspeksjoner i boliger, men det er jo noe vi gjør hele året. Derfor valgte vi å konsentrere oss om standvirksomhet i år, forklarer Larsen.
I Oslo kunne alle som passerte nederste del av Karl Johan motta gratis batteri og informasjon i ettermiddag. I kveld skal brannforebyggende avdeling holde stand ved IKEA.
– Veldig viktig
– Før var 1. januar den store batteribyttedagen, men det er et poeng å få gjort det før julehøytiden. Det er den perioden vi har flest boligbranner og høyest risiko i hjemmene. Det er veldig viktig å forebygge før vi går inn i denne tiden, sier Larsen.
Statistikken viser at åtte av ti som omkommer i brann gjør det i egen bolig. Så mange som halvparten av disse hadde ikke røykvarsler.
– Røykvarslere er påbudt i alle bolighus og fritidshus i Norge.
– Det finnes ioniske og optiske røykvarslere. Ioniske varslere reagerer best på flammebrann. Optiske røykvarslere anbefales på kjøkken og utenfor bad, da den skiller brannfarlig røyk fra vanndamp og stekeos. Reagerer best på synlig røyk og ulmebranner.
– Det anbefales at alle hjem har flere varslere og en blanding av optiske og ioniske plassert på egnede steder i boligen.
– Røykvarsler skal plasseres minimum 40cm ut fra vegg. Varsleren bør plassers i rom som det er mest risiko for brann, for eksempel ved kjøkken, stue, alternativt i soverom eller barne/ungdomsrom der det er mye aktivitet.
– Er varslerne sammenkoblet gir alle røykvarslerne alarm hvis èn utløses. Dette gir en ekstra trygghet og mulighet for slukking og raskt rømning.
– Det anbefales å bytte batteriene på fast dag hvert eneste år.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold