JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blå Kors-ansatte sjokkerte og fortvilte over anbudstap

Blå Kors på Vestlandet får ikke fornyet kontrakt med Helse Vest om behandlingsplasser for rusmiddelbrukere. Nå står 82 ansatte i fare for å miste jobbene sine.

2010120612195920131216145000

Dette er klart etter at svar på anke kom i slutten av forrige uke. Både Askøy Blå Kors Klinikk utenfor Bergen og Blå Kors Poliklinikk Sandnes tapte anbudsrunden i Helse Vest og har ingen avtale etter nyttår.

Sjokk for de ansatte

– De ansatte er sjokkerte og fortvilte over situasjonen. Vi var med i anbudsprosessen så lenge at når meldingen først kom så var det et dobbeltsjokk, sier Lisbeth Fauskanger Strøm, psykiatrisk hjelpepleier/miljøterapeut og tillitsvalgt for Fagforbundet ved Askøy Blå Kors Klinikk.

Hun forteller at Blå Kors ikke har driftsmidler fra første januar. Det betyr at 82 ansatte står i fare for å miste jobbene sine.

Nedleggelsesprosessen er allerede i gang, og oppsigelser ble sendt ut i slutten av november. Fortsatt håper ansatte og beboere at Blå Kors vil kunne finne alternative finansieringskilder.

– Situasjonen er fortvilende for både ansatte, beboere og deres pårørende, sier Strøm.

Lovbestemt anbud

Helse Vest utlyste tidligere i år en anbudskonkurranse på rusomsorg som en direkte følge av at Helse Vest skal drive ut fra en såkalt foretaksmodell, som legger til rette til bruk av private tjenester.

Etter lov om offentlige anskaffelser skal disse tjenestene lyses ut i anbudsrunder. Loven slår fast at det ikke er lov å inngå avtaler med enkelte institusjoner uten at det er gjennomført en konkurranse.

Anbudsrunden som er gjennomført av Helse Vest, og som gjelder rammeavtaler med rusbehandlingsinstitusjoner, omfatter bare private, ideelle aktører. I denne runden har Helse Vest altså ikke åpnet for kommersielle aktører.

Resultatet av anbudsrundene, er at Helse Vest har inn inngått avtale med fem institusjoner. Disse omfatter Kalfaret Behandlingssenter (Kirkens Sosialtjeneste), Stiftelsen Bergensklinikkene, Haugaland A-senter (Blå Kors), Rogaland A-senter (Kirkens Bymisjon) og Frelsesarmeens behandlingssenter, Stavanger. Askøy Blå Kors Klinikk og Blå Kors Poliklinikk Sandnes fikk altså ikke fornyet kontrakten.

30 døgnplasser går tapt

– Her ved Askøy Blå Kors Klinikk har vi hatt 36 døgnplasser for mennesker med alle typer av rus. Tvangsavdelingen var ikke med i denne anbudsrunden, så vi snakker om 30 døgnplasser som går tapt som følge av at vi ikke lenger får driftsmidler fra Helse Vest, sier Lisbeth Fauskanger Strøm til Fagbladet.

– Dette vil få konsekvenser for pasientene.

Strøm peker på at døgnbehandling er viktig innen rusomsorgen, og hun synes det tragisk at mennesker settes på anbud. Vil Helse Vest ha kapasitet til å overta pasientene som nå må ut fra Blå Kors, eller må helseforetaket kjøpe gjesteplasser? Det blir dyrt fastslår Strøm.

Blå Kors har drevet klinikk på Askøy siden 1957, og for Strøm er det en katastrofe at fagkompetansen som er bygget opp over tid, nå kan gå tapt. Resultatet av anbudsrunden er at et fagmiljø splittes opp. Flere ansatte er allerede på vei ut.

– Vi regnet med at vi måtte redusere driften, men ingen av oss tenkte at vi ikke skulle få midler i det hele tatt. Det kom som et sjokk.

Lisbeth Fauskanger Strøm understreker at Helse Vest har vært ryddig i prosessen. Ikke desto mindre er det fortvilende at folk som brenner for jobben sin, nå står i fare for å miste den. Hun peker på at en del av staben er over 60 år. De sitter inne med mye fagkompetanse, men vil sannsynligvis ikke ha lett for å få seg ny jobb.

Dreining mot yngre pasienter

Helse Vest har i anbudet lagt vekt på faglighet, beliggenhet og pris. I rangeringen av tilbudene frå rusinstitusjonene har Helse Vest lagt størst vekt på kvalitet og deretter bredde i behandlingstilbudet.

Ifølge Helse Vest gir de nye avtalene et mer fleksibelt tjenestetilbud til pasientene og bedre muligheter for samhandling med kommuner, fastleger og annen spesialisthelsetjeneste sammenliknet med de avtalene som Helse Vest har hatt til nå. Hver avtaleinstitusjon skal får større bredde i tilbudet, samtidig om pasientene kan tilbys helt nye tjenester.

– De nye avtalene vil gi et klart bedre tilbud til rusmiddelavhengige i regionen, sier administrerende direktør Herlof Nilssen i Helse Vest.

Fagsjef ved Askøy Blå Kors Klinikk, Peter Rongved, er imidlertid kritisk til omleggingen. For mens akuttfunksjoner og tvangstiltak styrkes, blir muligheten for viderebehandling av en sårbar pasientgruppe kraftig forringet. Slik Rongved ser det, signaliserer Helse Vest en dreining mot yngre pasientgrupper, mens helseregionen ikke lenger vil makte å gi et fullgodt behandlingstilbud til pasientgruppen 30 til 50 år.

Dyrere og dårligere tilbud

– Det vi ser nå, er at konkurranse som system, kanskje ikke er den beste måten å drive med helseplanlegging, uttaler Rongved.

Han peker på at foretaket i fjor brukte 46 millioner kroner på gjestedøgnsplasser i forbindelse med pasientrettighetsbrudd. For inneværende år er det estimert 70 millioner kroner på gjestedøgnsplasser, og Rongved forventer en ytterligere kraftig økning neste år når døgnplassene ved Blå Kors faller bort.

– Gjestedøgnsplasser blir dyrere enn å bruke oss, og det blir et dårligere tilbud for pasientene.

Blå Kors anket resultatet av anbudsrunden, men nådde heller ikke frem med anken. Institusjonen ser nå etter alternative løsninger for å kunne fortsette driften. Etter at Helse Vest sa opp driftsavtalen vil det være en overgangsordning på inntil fire måneder. I denne perioden må institusjonene ferdigbehandle de pasientene de har, og eventuelt overføre dem til en annen institusjon med avtale.

MEST LEST:
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.

USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.

Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp

Sykepleier Lajla (55) er kvalm og svimmel hele tiden etter to hjernesvulst-operasjoner: – Blir jeg syk igjen, blir det en katastrofe økonomisk

LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.

LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.

Ole Martin Wold

Anne (58) taper store penger: Nå endrer KLP info om uførefella

Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.

Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.

Oslo kommune

Noen kan få hevet grunnlønna med 100.000 kroner: Nå er sykehjem nummer fire tilbake på kommunens hender

FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.

FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.

Werner Juvik

Brannkonstabel Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Vidar Eriksen

Jeg blir snart pensjonist – Hva bør jeg tenke på?

HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.

HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.

Per Flakstad

Katrine får 1,67 millioner etter 13 års kamp. Nå vil hun hjelpe andre

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy