JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På taket for et sikrere miljø

De trives på taket. De er eksotiske i bybildet. Men først og fremst; de er byens framtidige vern mot branner.

2010120613152920131214153133

ola.tommeras@fagforbundet.no

Interessen for å bli feier har gått rett til værs i Bergen. Fagbladet møter ti ungdommer ved Bergen hovedbrannstasjon, åtte lærlinger og to praktikanter. Det er blant det største antallet feierlærlinger noen by har hatt her i landet.

Forebygger brann

De svartkledde ungdommene har feiekoster i beltet og gassmasker rundt halsen. De er klare for å entre taket, balansere på mønet og feie pipa. Men dette er bare en liten del av faget.

– Vi lærer om brannsikkerhet og fore­bygging, om tilsyn, lover og regler. Det er det som gjør utdanningen interessant, sier ­lærling Espen R. Asbjørnsen.

Han og medlærlingene pugger standarder, regler og forskrifter. Deres hovedoppgave er å forebygge branner. Feierne inspiserer fyringsanlegg, sjekker brannvarslere, slukningsanlegg, rømningsveier, registrerer avvik fra brannforskrifter, i tillegg til selvsagt: å feie pipa.

Populært yrke

– Feieryrket er blitt veldig populært. I dag har vi langt flere søkere enn vi klarer å ta inn, sier fagansvarlig Elisabeth Mikalsen. Totalt er 33 ansatt i Seksjon feiing og tilsyn i Bergen brannvesen.

Lærling Daniel Vellesvik var blant de siste som fikk en sjanse til å bli feier i år. – Jeg hadde tenkt på feieryrket helt siden ungdomsskolen, forteller han.

– Vi legger vekt på kontinuerlig påfyll av lærlinger, og vi har skapt et stort og ungt miljø. Det har gjort det mer ­interessant for ungdommen å søke seg til oss, sier overfeiermester Lars Hernebäck. I dag er snittalderen på de 33 feierne i Bergen 29 år.

Synlig i bybildet

Lærlingene er ute og jobber omtrent fra første dag i læretida, og gjengen legges godt merke til i byen når de kommer i full feieruniform og -utstyr.

– Vi er populære blant turistene. De tar bilder av oss i smug, ler lærling Therese Eines.

Og minst like populære er de i alle de tusen hjem de besøker i løpet av et år.

– Vi blir vist stor tillit. Alle stoler på feieren. Noen legger ut nøkkel dersom de ikke er hjemme, forteller feierlærlingene. – Og det blir mye kaffe og kaker, bekrefter de.

– En feier må trives blant mennesker. Vi kommer inn i hjemmene til folk, og treffer alle slags mennesker. Noen ganger fungerer feieren nærmest som en sosialkurator, forteller Hernebäck og Mikalsen.

Må tåle skitt

Mikalsen legger mest vekt på feiernes ansvar ved å fore­bygge branner, men – skal du bli feier, må du både trives i høyden og takle trange rom.

– Ingen holder nok lenge som feier hvis de har høydeskrekk, klaustrofobi eller ikke tåler å bli skitten, påpeker hun.

33 feiere (10 under utdanning).

Antall piper å feie: 62.055.

Antall enheter å inspisere: 73.588.

Utførte feiinger (2008): 35.367.

Registrerte avvik ved feiing (2008): 422.

Pipebranner (2008): 24.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy