JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk handel bidrar til israelsk okkupasjon

– Bevisst eller ubevisst – norsk handel legaliserer Israels okkupasjon av palestinske landområder. Det bryter med FNs konvensjoner og med menneskerettighetene.

2012050914544120131216190832

titti.brun@fagforbundet.no

Det sa Jan Davidsen under lanseringen av rapporten «Farlige forbindelser – Norske bånd til den israelske okkupasjonen». Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har laget rapporten. Den dokumenterer norske selskapers handel med israelske bedrifter som produserer varer på okkupert land.

– Norge støtter en tostatsløsning. I rapporten har vi mer enn nok dokumentasjon på at norske myndigheter og selskap bidrar økonomisk til okkupasjonen. Vi forventer at regjeringen går ut med en aktiv oppfordring mot denne handelen, sa Davidsen.

Berømmer Coop og Vita

Rapporten tar blant andre for seg Statens Pensjonsfond Utland (SPU) og 13 private norske banker og fondsforvaltere og ser på deres investeringer i Israelske bedrifter som bidrar til okkupasjonen. SPU har investert i 51 slike bedrifter, 12 av dem er involvert i svært alvorlige normbrudd.

– Rapporten viser også at det selges varer i Norge som er produsert på okkupert område. Det bidrar til økonomisk støtte til de israelske bosettingene og må stoppes, sa Liv Tørres som er leder av Norsk Folkehjelp.

Hun viste til at noen få private selskaper som Coop og Vita ligger i forkant, og har allerede avsluttet salg av varer produsert på okkuperte områder.

– Deler av det private næringslivet har gått i front. Utenriksministeren har sagt at bosettingene undergraver en fredelig løsning. Da må norsk næringsliv og norske myndigheter slutte å støtte bosettingene gjennom investeringer og handel, sa Tørres.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy