JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tapte ankesak om GPS-overvåking

Fagforbundet og den oppsagte renovatøren Jørn-Roar Rollstad tapte ankesaken om elektronisk overvåking. Lagmannsretten mener Rollstad ble ulovlig overvåket, men ikke at han har krav på oppreisning. Saken vil bli anket videre til Høyesterett.

2012051008062820131216190838

per.flakstad@fagforbundet.no

Jørn Roar Rollstad ble oppsagt sommeren 2010 etter at arbeidsgiveren, Avfallsservice AS, fant misforhold mellom timelistene hans og GPS-utskrifter fra bilen han kjørte. Han tapte oppsigelsessaken i tingretten, men anket spørsmålet om oppreisning og erstatning inn for lagmannsretten fordi han mente at han var ulovlig overvåket.

Lagmannsretten skriver i domspremissene at Rollstad ble utsatt for elektronisk overvåking som er i strid med personopplysningsloven.

Likevel ble anken forkastet, fordi retten mener det er vanskelig å påvise en skade av ikke-økonomisk art når GPS-utskriftene bekreftet arbeidsgivers mistanke om misligheter. Etter en helhetsvurdering kom lagmannsretten til at krenkelsen ikke er så alvorlig at det er rimelig å tilkjenne erstatning.

Anker til Høyesterett

Det betyr at Fagforbundet og Rollstad tapte saken, og må dekke saksomkostningene fra både denne behandlingen og forhandlingene i tingretten, totalt 520.000 kroner.

Forbundsadvokat i Fagforbundet, Kjetil Edvardsen synes det er problematisk at det skal lønne seg å bryte loven.

– Dommen som nå ble avsagt er omtrent den samme som i tingretten. Det slås fast at Avfallsservice har krenket Rollstad på ulovlig vis, men at det ikke skal få noen konsekvenser. Det er en rettstilstand jeg stiller meg spørrende til, sier Edvardsen til avisa Framtid i nord.

Dommen vil bli anket til Høyesterett.

Fornøyd

Styreleder i Avfallsservie, Willy Ørnebakk, er fornøyd med dommen.

– Vi har hele tiden ment vi har håndtert dette på en bra måte, sier han til avisa.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy