JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solid etterbetaling i 81 kommuner

Anne-Britt Bakkum fikk over 40.000 kroner ekstra på lønnskontoen i november.

2010120912153820131216145230

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Etter mange år i to deltidsstillinger, fikk Anne-Britt Bakkum fra Vang en solid etterbetaling. Det har også et ukjent antall kolleger i 81 kommuner fått.

Som skoleassistent i 89 prosent stilling, tilhørte Anne-Britt Bakkum i mange år det tallrike korpset av ufrivillig deltidsarbeidende. Så tok hun ekstrajobb på en bolig for psykisk utviklingshemmede.

Langvarig strid

Striden om etterbetaling for ansatte i flere deltidsstillinger har pågått i flere år. Litt enkelt sagt er spørsmålet hvilken timelønn ansatte skal ha når de kombinerer en jobb på dagtid med en annen jobb som har helgeturnus.

I 2008 fastslo Arbeidsretten at arbeidstida skal vurderes under ett for ansatte som har flere deltidsstillinger. Kommunene tolket dette slik at de skulle etterbetale fra tidspunktet for domsslutningen. Fagforbundet var uenig, og stevnet 131 kommuner med krav om etterbetaling helt fra februar 2005.

Nå har Fagforbundet og KS inngått et forlik som gjør at 81 kommuner må etterbetale sine ansatte.

Fikk 67.000 kroner

Anne-Britt Bakkum har fått utbetaling i to omganger.

- I april fikk jeg brev fra Fagforbundet om at jeg hadde rett til etterbetaling, men der sto det ingen ting om beløpet. Derfor ble jeg veldig overraska da jeg fikk 27.000 kroner i etterbetaling, sier hun.

At hun kunne ha enda mer til gode, falt henne ikke inn.

- Jeg trodde det var en feil da jeg fikk novemberlønna og oppdaget at jeg hadde fått 39.985 kroner mer enn normalt, sier den fornøyde valdrisen.

Ukjent antall

I Vang kommune har 12 av Anne-Britts kolleger nå fått etterbetaling, og det kan bli flere.

- Det har vært en omfattende jobb å finne fram til hvem som har krav på etterbetaling. Vi har hatt flere runder med drøftinger med kommunen for å bli enige, sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet Vang, Toril Gulbrandsen.

- Hvor mange dette gjelder på landsbasis, har vi ikke oversikt over sentralt, sier advokat Hans Christian Monsen i Fagforbundet. Han har sammen med LO prosedert saken og stått i spissen for de langvarige forhandlingene med KS.

- Det er de tillitsvalgte som sammen med berørte medlemmer må dokumentere hvor mye den enkelte skal ha etterbetalt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy