Rundt 10.000 ungdommer besøkte messen i midten av november. En gruppe som hadde satset sterkt på å profilere seg godt, var utdanningene for helsefag. Blant annet hadde Fagforbundet hjulpet til å med å skaffe utstyr slik at skoleelevene selv kunne prøve seg i noen av arbeidsoppgavene som en helsefagarbeider eller helsesekretær må gjøre.
Praksis
Mia Benedicte Davis Sandberg klarte å håndtere blodtrykksmåleren med stø hånd, mens helsefagarbeiderlærling Linda Krogh Odenmorck rutinert assisterte henne. Ved siden av fikk ungdomsskoleelevene forsøke seg på hjertekompresjon og andre livreddende oppgaver sammen på standen for ambulansearbeiderfaget.
Også helsesekretærene hadde sin egen stand like ved barne- og ungdomsarbeiderne, slik at hele fagfeltet var samlet på ett sted.
Godt besøkt
Lise Ødemark fra karriereenheten i helse- og sosialfag i Oslo er godt fornøyd med besøket og interessen fra 10.-klassingene.
– Vi har hatt mye folk innom, og jeg er veldig godt fornøyd med at ungdommene selv fikk prøve seg på praktiske oppgaver. Jeg tror de fleste som forsøkte seg, opplevde det som lærerikt og spennende, sier hun.
Hanne Lerstang som arbeider i prosjektet «Bli helsefagarbeider», mener slike messer er viktig for å vise fram helse- og sosialfagene som attraktive yrker.
– Vi må utdanne rundt 4500 nye helsefagarbeidere hvert år fram mot 2030, og ikke 1500 som nå. Utdanningskapasiteten er der, men flaskehalsen til nå har vært å få kommunene til å opprette nok læreplasser, sier hun.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.
Per Flakstad