– La oss snakke sammen

Gårsdagens seminar om innleie av vikarer i helse- og omsorgssektoren fikk for alvor temperatur da de tillitsvalgte fikk ordet – og fikk svar fra tilhørerbenken der representanter for vikarbyråene satt.

2012051514184420131216191237

per.flakstad@fagforbundet.no

To helt ulike virkelighetsbilder frontkolliderte da vikarbyråenes representanter snakket om utleiebransjens mange fordeler, mens Fagforbundet og sykepleierforbundet var opptatt av de negative konsekvensene av å leie inn mange vikarer.

Men uansett uenighet, ønsket både de tillitsvalgte og representanter fra bransjen å snakke direkte sammen for å bli enige om utfordringer og løsninger.

Må læres opp

– Dette handler ikke om at helsepersonell som kommer fra vikarbyråene ikke er faglig dyktig. For det er de. Likevel er tilbakemeldingene til oss at det blir mer en belastning enn et nyttig supplement for de fast ansatte når de stadig må lære opp nye vikarer, sa nestleder Per Egil Johansen i Fagforbundet sykehjemsetatens fagforening i Oslo.

– En ting er å kunne faget, en annen sak er at vikarene kommer inn og skal gi omsorg til levende mennesker som alle er ulike. Det sier seg selv at det blir vanskelig å gjøre det på en god måte når du er innom bare en vakt eller to, fortsatte han.

– Vikarer fra et bemanningsbyrå arbeider i gjennomsnitt rundt tre måneder på et sted før de forsvinner. Vel, hos oss på Radiumhospitalet er opplæringstiden tre måneder før vi betrakter nyansatte som fullt ut operative, sa fylkesleder i Oslo, Silje Naustvik fra Norsk sykepleierforbund.

Ønsker dialog

– Jeg vil ikke legge skjul på at vi ikke er så glad i bemanningsbransjen. Vi ønsker at faste ansettelser skal være hovedregelen, og at kommunene skal ansette så mange som det trengs for å gi god omsorg. Da blir det ikke nødvendig å leie inn vikarer utenfra, sa Per Egil Johansen.

– Men det leies inn vikarer i et relativt betydelig omfang, og vi kan ikke lukke øynene for at verden ser ut som den gjør. Derfor ønsker vi en dialog direkte med bemanningsbransjen for å finne felles løsninger på problemstillinger som arbeidstid, lønnsforhold og andre utfordringer, sa han.

Even Hagelien fra NHO Service, som satt på tilhørerbenken, tok Johansen på ordet.

– Vi vil veldig gjerne ha en dialog med de ansattes fagforeninger. Kan vi ikke begynne å snakke sammen i stedet for å slenge beskyldninger til hverandre. Jeg er overbevist om at vi skal klare å finne løsninger som er til alles beste – både de ansatte og bransjen, sa han.

Felles utfordringer

Før de tillitsvalgte fikk ordet, hadde Per Christian Johansen fra Xtra personell Care hatt ordet og snakket varmt for betydningen av en ryddig vikarbransje.

– Vi skal ikke ta over kommunenes helsetjeneste, men være et fleksibelt, og ikke minst enkelt supplement. I stedet for at avdelingsledere på sykehjemmene bruker masse av tiden på å skaffe egne vikarer, kan de ha en avtale med oss og sende en e-post. Dette frigjør masse tid som de heller kan bruke på å lede aktiviteten på avdelingen, sa han.

Både Even Hagelien, Per Christian Johansen og Petter Nyhagen fra Dedicare var enige om at vikarenes arbeidstid var en utfordring, slik som fagforeningene hadde påpekt.

– Mange av våre ansatte bor i Sverige, og vil gjerne jobbe mye når de først er i Norge. Selv om kunne ønsket oss at arbeidsmiljøloven var noe mer fleksibel når det gjelder arbeidstid, må vi forholde oss til at reglene er som de er. Samtidig kan det være vanskelig å kontrollere alle vikarene, fordi flere av dem arbeider for flere byråer.

– Jeg blir i alle fall bekymret for kvaliteten når jeg hører at vikarer kommer en halvtime for sent på en vakt – fordi de kommer fra en annen vakt – og må gå en halvtime for tidlig for å rekke en tredje vakt et annet sted, sa Silje Naustvik.

Avhengig av vikarer

Før seminaret kom så langt hadde forskere og representanter for vikarbransjen og fra Bergen kommune fått si sitt.

Etter at det ble åpnet for vikarinnleie i helsesektoren, har bransjen hatt stor vekst på 2000-tallet, og nådde en topp i 2008. Siden har veksten flatet ut.

Mange av de spurte i Fafos undersøkelser sier de betrakter vikarer fra bemanningsbyråder som et «nødvendig onde» og en siste mulighet når det gjelder å dekke opp blant annet ferier og sykefravær.

Veksten fra 67 byråer med 568 vikarer i 2004 til 135 byråer med 3313 vikarer i 2009 forteller imidlertid en annen historie – nemlig at mange sykehjem og kommuner har gjort seg helt avhengig av å leie inn vikarer for å få dekket hull i turnusene.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy