JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i kommunene

Meklingen for de kommuneansatte endte med brudd torsdag morgen. Dermed er rundt 9500 kommuneansatte medlemmer i Fagforbundet i streik fra klokka seks. I Oslo fortsetter meklingen klokka ni.

2012052405490420131216191642

per.flakstad@fagforbundet.no

– Vi har forhandlet og meklet i flere uker uten at det er kommet reelle tilbud fra arbeidsgiversiden, sier Jan Davidsen, forhandlingsleder for LO Kommune.

– Vi har ikke fått respons på noen av kravene våre. Avstanden er for stor og etter å ha meklet fire timer på overtid, uten å ha fått forslag til en skisse som vi kunne godta, så er streiken et faktum, sier Davidsen.

Medlemmer over hele landet i streik

Fagforbundet har tatt ut 9.491 medlemmer i små og store kommuner i samtlige fylker. Først og fremst er det tatt ut folk som arbeider i de kommunale og fylkeskommunale administrasjonene, men også flere i de kommunale havnene, ansatte innen renovasjon og trafikkbetjenter.

Her kan du se hvor medlemmene er tatt ut i streik.

Unio har tatt ut 5726 medlemmer, mens YS Kommune har tatt ut 488 medlemmer i første streikeuttak.

Allerede i løpet av dagen vil LO Kommune informere KS om hvem som blir tatt ut i en opptrapping av streiken.

Moderate, men rettferdige krav

- Vi har krevd moderate, men rettferdige lønnstillegg, betydelig økning i helgetilleggene, og like lønns- og pensjonsvilkår for innleide arbeidstakere som for fast ansatte, sier Davidsen.

Han mener kravene er på linje med det som er blitt resultatet i andre sektorer, og er forundret over at KS ikke vil bidra med et resultat for de kommuneansatte.

- Vi har meklet i nøyaktig tre uker uten at vi er blitt forelagt konstruktive forslag eller skisser, sier Davidsen som er skuffet og mener at det nå er skapt usikkerhet for flere hundre tusen ansatte i kommune-Norge.

KS håper på kort konflikt

- Det har vært krevende hele veien, ikke minst etter hvert som oppgjørene i privat sektor er kommet i havn med rammer som ligger langt utenfor det mandat vi har hatt å forholde oss til, og det kommunenes økonomi tillater. Likevel hadde vi et håp om å komme i mål inntil bruddet i statsoppgjøret var et faktum, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i kommunenes arbeidsgiverforening KS.

- Vi håper denne konflikten blir kort slik at vi snarest mulig kan levere de tjenestene vi skal til kommunenes beboere, sier administrerende direktør i KS, Sigrunn Vågeng.

- Vi beklager at mange innbyggere ikke vil få de tjenestene de har krav på. Når det er sagt, er streik et lovlig og legitimt virkemiddel fra arbeidstakerorganisasjonenes side. Det viktige nå er at alle parter opptrer på en korrekt måte, og dermed bidrar til at gode samarbeidsforhold raskt kan gjenopprettes etter at konflikten er over, sier Per Kristian Sundnes.

Fortsetter i Oslo

De ansatte i Oslo forhandler ikke sammen med LO Kommune, men har sitt eget oppgjør. Der er det pause i meklingen fram til klokka ni torsdag. Hvis også den meklingen ender i brudd har forhandlingssammenlutningen av LO-ansatte tatt ut 1949 ansatte i første streikeuttak. I tillegg har Unio og YS Kommune Oslo tatt ut 634 medlemmer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy