JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo: Fagforbundet fornøyd, men tre LO-forbund streiker

Kl 22: Fagforbundet og Akademikerne er fornøyd med mekler Geir Engebretsens forslag til løsning i Oslo, men Fellesorganisasjonen, Musikernes fellesorganisasjon og Skolenes Landsforbund avviser resultatet og tar ut medlemmer i streik fra torsdag morgen.

2012052420041520131216191750

per.flakstad@fagforbundet.no

Tidligere i kveld bekreftet Geir Engebretsen til Fagbladet at forhandlingssammenslutningen av LO-forbund i Oslo og Akademikerne hadde godtatt forslaget til løsning. Han berømmet samtidig partene for en konstruktiv og god dialog i en vanskelig og svært lang mekling.

Tidligere i dag brøt YS og Unio meklingen i Oslo kommune, og er nå i streik.

Fagforbundet i Oslo er godt fornøyd med helheten i resultatet, mens de tre andre LO-forbundene ikke aksepterer det.

Vi er godt fornøyd

- Vi er godt fornøyd med helheten, og med innretningen på oppgjøret, sier leder i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden. - Vi vil sikre våre medlemmers kjøpekraft, og styrke deres rettigheter gjennom avtaleverket. Oppgjøret har en sosial profil med minst kr 10 750 til alle.

Vi har slått tilbake Oslo kommunes angrep på fellesbestemmelsene, og vi har styrket helgetilleggene. Det siste er et viktig bidrag for å få flere heltidsansatte i våre kvinnedominerte yrker gjennom gode turnusordninger.

Det er gitt ett tillegg som gjelder fra 1. mai på minimum kr 10.750 på lønnstabellen, fra og med lønnstrinn 30, gis ett tillegg på 2,78 prosent. For de lavest lønte betyr dette ett tillegg på ca 3,5 prosent.

Lokale forhandlinger

I tillegg er det satt av 216 millioner til lokale forhandlinger. Dersom partene er enige om at tariffoppgjøret i Statens tariffområde har en høyere økonomisk ramme enn oppgjøret i Oslo kommune, vil det overskytende bli tillagt avsetningen til lokale forhandlinger.

- Nå skal vi forberede oss så godt vi kan til lokale forhandlinger. Det er først når de lokale forhandlingene er avsluttet i høst, og vi kjenner helheten, at vi vet hvordan det endelige resultatet blir, sier Mari Sanden.

Vi har også fått forsterket bestemmelser i arbeidet med heltid, så nå starter det systematiske arbeidet for retten til heltid. Dette gjøres for å få flere ansatte over på heltid, og partene har forpliktet seg for å følge opp at dette skjer i avtaleperioden.

Uravstemning

Når Fagforbundet anbefaler meklingsskissa, betyr det at vi mener vi har oppnådd et så godt meklingsresultat som vi kunne. - Vi mener den økonomiske rammen er god, sier Mari Sanden. I en mekling får vi ikke alt som vi vil, vi ønsker ikke lokale forhandlinger, men vet at våre fagforeninger gjør en god jobb, når vi først får det. Vi har ikke fått gjennomslag for alle våre krav i forhold til fellesbestemmelsene, men de vi har fått gjennomslag for er viktige for oss.

Oppgjøret går nå ut til uravstemning blant Fagforbundets medlemmer. Fristen er 28. juni.

Tre LO-forbund streiker

Fellesorganisasjonen (FO), Musikernes fellesorganisasjon (MFO) og Skolenes Landsforbund (SL) er derimot ikke fornøyd og avviser resultatet.

- Våre medlemmer i Oslo kommune har krav på samme lønnsutvikling som andre grupper i arbeidslivet, sier de tre forbundslederne Rigmor Hogstad (FO), Renée K. Rasmussen (MFO) og Stein Grøtting (SL). Derfor går de tre LO-forbundene til streik fra torsdag morgen ved arbeidstidens begynnelse.

- Når vi holder igjen i dårlige tider, forventer vi at vi får vår andel når det går bra i den konkurranseutsatte industrien. Vi er forundret over at arbeidsgiverne nå bryter med tradisjonen om at det er oppgjøret i frontfagene som skal ligge til grunn for forhandlingene i offentlig sektor, sier de tre forbundslederne.

FO tar ut 84 medlemmer i bydelene Bjerke, Frogner og St. Hanshaugen, dvs barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere som jobber i kommunedelen av NAV og barnevernet.

MFO tar ut medlemmer i utdanningsetaten og bydel Bjerke.

SL tar ut medlemmer ved Nydalen videregående skole.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy