Vil streike mot uførekuttene

Regjeringen er kommet på kant med fagbevegelsen i forbindelse med uførereformen. Den 7. april blir det landsomfattende markeringer for å forsvare uførepensjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Initiativet til mobilisering kommer fra venstresiden i fagbevegelsen, som vedtok aksjonsdagen under Trondheimskonferansen, arrangert av LO i Trondheim. Men det politiske grunnlaget for motstand mot kuttene er rotfestet i LOs høyeste organ, LO-kongressen.

Hold trykket oppe

En av dem som støtter aksjonsinitiativet, er Stein Guldbrandsen, medlem av arbeidsutvalget i Fagforbundet.

– Jeg syns det er viktig å holde trykket oppe på LO-kongressens vedtak i denne saken. Det har stadig ikke kommet noen innstilling fra regjeringen. Og all aktivitet for å forsvare uførepensjonen er positiv.

Han tror en vesentlig grunn til at regjeringen ennå ikke har levert noen innstilling, er presset fra fagbevegelsen.

– Ulike aksjoner bør nå forankres i klubber og foreninger lokalt. Dette er viktigere enn hva vi klarer å vedta sentralt i Fagforbundet, sier Guldbrandsen.

Vil aksjonere

En forening som allerede har bestemt at de vil aksjonere den 7. april, er Fagforbundet buss- og sporveisbetjeningens forening i Trondheim.

– Vi trenger mange vedtak rundt om for å aksjonere denne dagen. Det vil være med å påvirke dragkampen som pågår internt i regjeringen, tror Ole Roger Berg, som leder foreningen.

Mest sannsynlig kommer buss- og sporveisbetjentene til å gjennomføre en politisk streik denne dagen.

– Forsvaret av uførepensjonen er viktigere enn AFP-kampen, mener Berg.

Også LO i Oslo vil vurdere ulike aksjonsformer på et møte den 7. februar, opplyser leder av LO i Oslo, Roy Pedersen.

De siste ryktene sier at regjeringen vil legge fram et nytt forslag til uførepensjon en gang før påske, som i år er i slutten av april.

Aksepterer ikke kutt

Kravene til kampanjen Forsvar uføretrygden er:

Powered by Labrador CMS