JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Upåklagelig solidaritet i Trondheim

Til tross for at flere av de mest sentrale kravene knapt omfattet dem selv, var det stinn brakke på hotell Royal Garden i Trondheim bare timer etter at streiken var et faktum.

2012052512112120131216191815

De fleste av de omkring 700 frammøtte jobber dagtid i administrasjonen. Dermed får de liten glede av kravet om kraftig økning i lør- og søndagstilleggene. Likevel hadde de funnet veien til det første streikemøtet på få timers varsel, og demonstrert at solidariteten i fagbevegelsen er bunnsolid. Streikeleder Inger Mathisen kunne se stolt ut over forsamlingen og konstaterte:

- Dette er ganske flott!

Helt rett å streike

- Med tanke på at vi ikke har blitt imøtekommet på et eneste krav, er det helt rett å gå ut i streik. For egen del tenker jeg på pensjonen min, sa Randi Dahlen umiddelbart etter at møtet var over.

- Kravet om lik lønn for likt arbeid er grunnleggende. I dag opplever vi at vikarene ikke får samme pensjon som fast ansatte, supplerte Tatiana Johnsen.

Begge er ansatt på Kvalifiseringssenter for Innvandrere, INN. Etter streikemøtet gikk de umiddelbart løs på organiseringen av streikevaktene. Entusiasmen var stor.

Bankende hjerte

I summingen før møtestart var det flere som hadde merket seg at Fagforbundet er i streik i to påfølgende oppgjør etter å ha unngått konflikt siden 1992, og at konfliktene faller sammen i tid med at Sigrun Vågeng kom fra NHO til jobben som ny administrerende direktør i KS.

Flere hadde også fått med seg en harmdirrende forbundsleder Jan Davidsen på tv i morgentimene.

Etter flotte sanginnslag, åpnet leder Kristin Sæther i Fagforbundet Trondheim streikemøtet. Skjebnen ville at en heftig bankelyd slo inn over lydanlegget. Sæther kvitterte umiddelbart:

- Det er hjertet mitt!

Stor jubel! Deretter redegjorde hun kjapt for de mest sentrale kravene, før hun overlot podiet til streikeleder Inger Mathisen. Hun forklarte hvem som er unntatt fra streiken, og om god dialog med rådmannen.

Unikt

Fylkesleder Arne Jan Skjerdingstad i Fagforbundet hadde fått oppgaven med å forklare bruddet. Skjerdingstad la særlig vekt på det unike i at riksmekleren etter en hel måned med mekling, inkludert flere timer på overtid, ikke engang hadde funnet grunnlag for å legge fram en skisse. Det har knapt skjedd før.

- Det utrolige har skjedd at vi etter så lang tid ikke har fått respons på et eneste av våre hovedkrav. For oss i Fagforbundet, med mange lavtlønte, handler det blant annet om kronetillegg i stedet for prosenttillegg, heving av minstelønnssatsene, reduserte lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, og ikke minst ubekvemstilleggene, særlig i helg, som i sin tur skal hjelpe oss å få flere hele, faste stillinger. Når vi ikke får positiv tilbakemelding på et eneste av disse områdene, er streik eneste alternativ, slo han fast.

Ikke lokalt

Som om ikke det var nok, fremmet KS krav som ville ha ført til klar forverring for Fagforbundets medlemmer. Det gjelder ikke minst det høyst problematiske kravet om økt bruk av lokale forhandlinger.

- I så fall ville vi risikere å få store, lokale lønnsforskjeller. Dessuten har vi ingen streikerett i lokale forhandlinger. Dermed ender de nesten alltid med at arbeidsgiverens siste tilbud blir gjeldende. Det sier seg selv hvem som tjener på en slik ordning, konstaterte Skjerdingstad.

Parkering og renhold

Ansatte i administrasjonen, Trondheim Parkering og Renholdsverket er tatt ut i streik i fase 1. Det betyr blant annet at tredjepart er spart i ganske stor grad. Unntaket er næringsdrivende, siden det er sjåførene i Retura som streiker, ikke sjåførene som tømmer husholdningsavfall. Vi får tro noe av misnøyen blir oppveid av manglende kontroll med betalt parkeringsavgift.

Renovatørene hadde sitt eget streikemøte lenger utpå dagen. Der ble det spurt hvordan en skulle forholde seg til næringsdrivende som henvendte seg til konkurrerende renovatører. Spørsmålet ble sendt videre til streikekomiteen, men muligheten for å blokkere levering for konkurrerende biler som driver streikebryteri, ble luftet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy