ola.tommeras@fagforbundet.no
Torsdag og fredag morgen anløp Hurtigruta til sammen fire ganger i Harstad havn. Ved samtlige anløp var havnearbeiderne som normalt fortøyer skipene, i streik.
Hurtigruta anløper hver morgen i pinsen, og havnestyrets leder Helge Eriksen sier fredag ettermiddag at de vil fortsette å la et ekspedisjonsselskap stå for fortøyingsjobben når Hurtigruta anløper.
I møte
Fagforbundet Harstad kontaktet havneledelsen da de registrerte at ekspedisjonsselskapet overtok oppgaver de streikende vanligvis gjør.
- Vi venter fortsatt på tilbakemelding og vurderer fortløpende om det blir nødvendig å aksjonere i havna, opplyser leder av Fagforbundet Harstad, Bjørnar Olsen fredag formiddag.
Fortøyde selv
Konflikten går på hvem som utfører selve fortøyingen av Hurtigrute-skipene. Dette er regulert ved en vaktplan. Ifølge denne har streikende havneansatte ansvar for spring- og baugtrosser. Et spedisjonsfirma har ansvar for akterfortøyningen.
Fagforbundet mener at enten må Hurtigruta passere Harstad uten anløp, eller så må havnesjefen ta fortøyningene selv.
Havnesjefen er for tida sykmeldt. Fredag tok havnestyrets leder og tidligere ordfører, Helge Eriksen, selv imot trossene for Hurtigruta.
- Vi aksepterer at styreleder tar trossene på vegne av havnesjefen så lenge denne er sykmeldt, men vi aksepterer ikke at jobben blir overlatt til andre igjen. Det er streikebryteri, mener Olsen.
Dro fram gammel avtale
Fredag ettermiddag gikk havnestyrets leder inn for at Berg ekspedisjon likevel skulle fortøye Hurtigruta.
- Det viser seg at det foreligger en gammel avtale fra 2005 mellom spedisjonsfirmaet Norline og Berg ekspedisjon om at Berg ekspedisjon har ansvaret for anløpene til Hurtigruta. Dermed er det ikke streikebryteri om disse gjør jobben. De har hatt avtale om det i all tid, sier havnestyrets leder Helge Eriksen til Fagbladet fredag ettermiddag.
Hovedtillitsvalgt Eva Granås fikk den samme informasjonen like før.
- Stemmer dette så har kommuneansatte gjort jobben gratis for en privat aktør i syv år. Det kommer vi til å gå videre med når streiken er over, sier Granås.
- Utover fortøyingen så er det andre ting som skal gjøres: det skal vann til skipet, porter skal åpnes og langanger for passasjerene skal på plass. Dette er oppgaver som de streikende bistår med, påpeker hun.
Granås sendte fredag ettermiddag mail til havnestyret og ba om en avklaring i forhold til denne avtalen.
Vakt i pinsen
Hurtigrut anløper Harstad hver morgen i pinsen, og streikevaktene vil være på plass.
- Vi skal hindre streikebryteri om vi så må sette oss på trossene, sier Granås.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen