JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hurtigruta anløper mens havneansatte streiker

Fagforbundet Harstad anklager Harstad havn for streikebryteri. De lar Hurtigruta anløpe og bli fortøyd mens havneansatte er i streik.

2012052512431420131216191818

ola.tommeras@fagforbundet.no

Torsdag og fredag morgen anløp Hurtigruta til sammen fire ganger i Harstad havn. Ved samtlige anløp var havnearbeiderne som normalt fortøyer skipene, i streik.

Hurtigruta anløper hver morgen i pinsen, og havnestyrets leder Helge Eriksen sier fredag ettermiddag at de vil fortsette å la et ekspedisjonsselskap stå for fortøyingsjobben når Hurtigruta anløper.

I møte

Fagforbundet Harstad kontaktet havneledelsen da de registrerte at ekspedisjonsselskapet overtok oppgaver de streikende vanligvis gjør.

- Vi venter fortsatt på tilbakemelding og vurderer fortløpende om det blir nødvendig å aksjonere i havna, opplyser leder av Fagforbundet Harstad, Bjørnar Olsen fredag formiddag.

Fortøyde selv

Konflikten går på hvem som utfører selve fortøyingen av Hurtigrute-skipene. Dette er regulert ved en vaktplan. Ifølge denne har streikende havneansatte ansvar for spring- og baugtrosser. Et spedisjonsfirma har ansvar for akterfortøyningen.

Fagforbundet mener at enten må Hurtigruta passere Harstad uten anløp, eller så må havnesjefen ta fortøyningene selv.

Havnesjefen er for tida sykmeldt. Fredag tok havnestyrets leder og tidligere ordfører, Helge Eriksen, selv imot trossene for Hurtigruta.

- Vi aksepterer at styreleder tar trossene på vegne av havnesjefen så lenge denne er sykmeldt, men vi aksepterer ikke at jobben blir overlatt til andre igjen. Det er streikebryteri, mener Olsen.

Dro fram gammel avtale

Fredag ettermiddag gikk havnestyrets leder inn for at Berg ekspedisjon likevel skulle fortøye Hurtigruta.

- Det viser seg at det foreligger en gammel avtale fra 2005 mellom spedisjonsfirmaet Norline og Berg ekspedisjon om at Berg ekspedisjon har ansvaret for anløpene til Hurtigruta. Dermed er det ikke streikebryteri om disse gjør jobben. De har hatt avtale om det i all tid, sier havnestyrets leder Helge Eriksen til Fagbladet fredag ettermiddag.

Hovedtillitsvalgt Eva Granås fikk den samme informasjonen like før.

- Stemmer dette så har kommuneansatte gjort jobben gratis for en privat aktør i syv år. Det kommer vi til å gå videre med når streiken er over, sier Granås.

- Utover fortøyingen så er det andre ting som skal gjøres: det skal vann til skipet, porter skal åpnes og langanger for passasjerene skal på plass. Dette er oppgaver som de streikende bistår med, påpeker hun.

Granås sendte fredag ettermiddag mail til havnestyret og ba om en avklaring i forhold til denne avtalen.

Vakt i pinsen

Hurtigrut anløper Harstad hver morgen i pinsen, og streikevaktene vil være på plass.

- Vi skal hindre streikebryteri om vi så må sette oss på trossene, sier Granås.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy