Fikk aldri noe økonomisk tilbud

KS sier de håper kommunestreiken ikke blir langvarig. – Fint, sier Fagforbundets leder, Jan Davidsen. – Da kan de bare gi oss et akseptabelt tilbud!

2012052512514920131216191822

per.flakstad@fagforbundet.no

Så blir Davidsen alvorlig. Han er både overrasket og skuffet over at dette tariffoppgjøret endte i konflikt, og mener ansvaret ligger hos arbeidsgiverne.

– Vi har kommet med våre krav, som er forholdsvis moderate og rettferdige, og som ville gitt omtrent samme resultatet som i frontfagene i privat sektor. Men vi fikk aldri noe reelt økonomisk tilbud å ta stilling til. Derfor ble det konflikt.

– Nå ligger ballen hos kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS. Hvis de ønsker en rask avslutning på streiken, må de gi oss et tilbud og en økonomisk ramme som det er mulig å ta stilling til, sier Jan Davidsen.

Ingen skisse

Da meklingen i kommuneoppgjøret gikk inn i sin avsluttende fase natt til torsdag, planla mekler Reidun Wallevik, etter det Fagbladet forstår, å lage en skisse til løsning før klokka seks torsdag morgen.

Men KS ønsket å avvente resultatet i statsoppgjøret i stedet for å ta utgangspunkt i resultatet mellom LO og NHO i frontfagene. Og siden det endte med meklingsbrudd i statsoppgjøret, ble det umulig å legge fram den planlagte skissen.

Dermed var konflikten et faktum.

Ubekvemstillegget

– Vi hadde varslet streik fra klokka seks, og det må vi nesten forvente at arbeidsgiversiden forholder seg til. Vi vet at KS vil tilby et prosenttillegg og en økning av minstesatsene på lønnssystemet, men ikke hvor mye. Hvis vi skal kunne ta stilling til et tilbud, så må tilbudet ha en økonomisk ramme, sier Davidsen.

– Vi vet også at KS ønsker å heve ubekvemstillegget, men her er vi uenige om måten dette skal gjøres på, fortsetter han.

– Fritida blir stadig viktigere for folk, og vi er opptatt av en rettferdig fordeling av ulempen ved å arbeide i en sektor som må ha folk på vakt 24 timer i døgnet sju dager i uka. Vi vil både heve ubekvemstillegget for de som går en normal turnus med helgevakter hver tredje helg, og også et ekstra tillegg til dem som arbeider ut over dette. Men det må være en balanse, og tilleggene må være et virkemiddel som bidrar til å gi ansatte i den kommunale helsesektoren større og helst hele stillinger, ikke bare en belønning til dem som vil jobbe ekstra mye, sier forbundslederen.

Rettferdig oppgjør

– I det hele tatt er våre medlemmer opptatt av et rettferdig oppgjør som skal bidra til å utjevne lønnsforskjeller, gi flere hele stillinger og ikke minst legge et grunnlag for at det skal lønne seg å øke kompetansen sin i jobben ved å ta ekstra utdanning.

– Det er helheten i dette, sammen med en økonomisk ramme der våre medlemmer får det samme som i frontfagene, som vil gi et akseptabelt resultat, sier Davidsen.

Han vil ikke spå noe om hva som kommer til å skje i dagene som kommer. Men han tror det er lagt opp til at oppgjørene i offentlig sektor skal henge tett sammen, og han tviler på at det kommer til å skje noe i kommunal sektor uten at det også skjer noe i staten - og omvendt.

Opptatt av resultat

Davidsen er dessuten opptatt av at konflikten ikke hauses opp ved aggressiv språkbruk.

– Bare ved å ta dette ned på bakken og snakke til hverandre på en ordentlig måte, kan vi løse konflikten og komme fram til et resultat.

Han har likevel et lite stikk til KS som gjentatte ganger har snakket om at partene i kommunesektoren har en «god tone» og fin dialog.

– Det er jo vel og bra. Men for våre medlemmer er det ikke den «gode tonen», men resultatet som teller, sier Jan Davidsen.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy