JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Massiv forvirring om streikebryteri

– Jeg får fem telefoner i kvarteret med spørsmål om streikebryteri, forteller Herdis Schärer, rådgiver i forhandlingsenheten til Fagforbundet.

2012053015283320131216192108

vegard.velle@fagforbundet.no

Streikebryteri er en alvorlig illojal handling mot de streikende, mener Fagforbundet.

Streikebryteri er å utføre arbeidet til en som er tatt ut i streik. Det kan skje ved at en som ikke er tatt ut i streik overtar oppgavene til en som er i streik, eller ved at en som er tatt ut i streik likevel møter på jobb og utfører arbeid som omfattes av streiken.

Rådmannen må selv vaske

– Arbeidsgiveren har ingen rett til å pålegge noen å utføre arbeidet til noen som står i streik. Den eneste som kan gjøre jobben til en renholder som er tatt ut i streik på en skole, er øverste leder, det vil si rådmannen eller ordføreren i kommunen. I fylket er det fylkesordføreren, forteller Herdis Schärer, som også sitter i konfliktberedskapsgruppa til Fagforbundet.

KS er uenige med Fagforbundet i dette, og enkelte steder har de tillatt at rektor har overtatt oppgavene, forteller hun.

Fotballkamp var streikebryteri

Under førstedivisjonskampen mellom Kongsvinger og Notodden avviklet Kongsvinger idrettsklubb fotballkamp på tross av at vaktmesteren var tatt ut i streik. Hans jobb, å låse opp boden, vanne og merke banen samt heise flagget, ble i stedet gjennomført av frivillige i klubben.

Det var rådmannen som ga klarsignal om at kampen kunne pågå første pinsedag, på tross av manglende dispensasjon fra Fagforbundet, ifølge May Britt Sletten, streikeleder i Fagforbundet Kongsvinger.

– Vi vurderte å lenke oss utenfor, men stilte i stedet med streikevakter under kampen. Vi markerte vår uenighet ved å bære håndplakater som sa ”Her pågår streikebryteri!”.

Reaksjonene var blandet. Mange viste sympati, andre ignorerte budskapet, mens en person ble fryktelig sint og truet med å rive ned plakatene, forteller Sletten.

I etterkant av kampen raser debatten i lokalavisen Glomdalen. Mange signaliserer klar støtte til de streikende.

Vikarer og nye turnuser ikke lov

Noen setter inn vikarer i stedet for de streikende. Det er normalt ikke lov, klargjør hun. På en skole ville administrasjonen flytte renholdere som ikke var omfattet av streiken over til en del av bygget som var omfattet av streik. Det tillot ikke Fagforbundet.

Heller ikke skal arbeidsgiveren forandre på arbeidstider, turnuser eller slå sammen arbeidsoppgaver under streiken.

– Ingen kan ta over oppgavene til noen som står i streik. Det er utgangspunktet. Unntak må det søkes dispensasjon om, tydeliggjør Schärer.

Ubehagelig å bryte streiken

Dersom Fagforbundet oppdager streikebryteri, forsøker de lokale tillitsvalgte og medlemmene lokalt å stoppe det.

– Vi lar ingen slippe unna med streikebryteri. Vi sitter streikevakt, vi går til pressen og vi demonstrerer om nødvendig med håndplakater. I etterkant av slike episoder oppstår det gjerne diskusjoner, forteller Herdis Schärer.

Tar ikke kommuneledelsen hensyn til Fagforbundets protester, skriver forbundet en uenighetsprotokoll og tar det opp med arbeidsgiverorganisasjonen KS etter streiken.

I ytterste tilfelle kan streikebryteri få rettslige konsekvenser, ifølge Schärer.

– Det er heller ingenting i veien for at medlemmer som ikke står i streik opptrer solidarisk, oppmuntrer og støtte opp om dem som streiker, oppfordrer Herdis Schärer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy