JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Vi vil stå på for et godt resultat

I Stange streiker 295 medlemmer av Fagforbundet. De har klar melding til forhandlingsledelsen: - Vi er klare for å kjempe videre. Ikke gi dere før dere har fått et godt tilbud.

2012053108452020131216192144

per.flakstad@fagforbundet.no

Stange kommune går for halv maskin på grunn av streiken. 290 av dem som er tatt ut i streik, arbeider i kommunen, mens fem arbeider for HIAS, det interkommunale vann-og avløpsselskapet som ligger i Stange.

Solveig Nordal jobber vanligvis på servicetorget, men nå sitter hun streikevakt utenfor rådhuset:

- Vi pleier å ha rundt 50 henvendelser om dagen, og i tillegg driver vi med saksbehandling, blant annet parkeringsbevis og transport for funksjonshemmede. Selv om vi har en mellomleder på jobb, er det mange som ikke får svar på spørsmålene de måtte ha i disse dager, sier hun.

Sammen med henne sitter Marianne Myhra, prosjektleder i NAV, Liv Langberg, virksomhetsleder for barn og familie, og Grim Bjørtomt som er kontorleder på eiendomsavdelingen.

Vil stå på videre

De forteller at utviklingsarbeid, prosjekter og fakturering er oppgaver som nå ikke blir gjort, men at for eksempel barnevern og rusomsorg har ansatte på jobb. I alle fall inntil et eventuelt tredje streikeuttak.

Helst ville de har vært på jobb. Tida går mye saktere når de sitter utenfor rådhuset. Men samtidig er de krystallklare på at det må et godt tilbud til for å avslutte streiken.

- Vi vil ha en lønnsøkning på linje med det andre har fått, i tillegg må vi få et vesentlig høyere ulempetillegg, sier streikevaktene.

- I tillegg må vi få orden på tillegg for videreutdanning og kompetanse så vi slipper å ta runde etter runde med dette i de lokale forhandlingene. Og glem heller ikke bedre muligheter for å få hele stillinger, sier lederen i Fagforbundet Stange, Anne-Berit Nordbakken og hovedtillitsvalgt og streikeleder Wenche Sæther.

- Det er ingen grunn til å gi seg før vi har fått gjennomslag for de viktigste kravene våre, mener både de tillitsvalgte og streikevaktene.

Bekymret

Ved siden av administrasjonen i kommunen, er også ansatte i SFO og skole, barnehageansatte og de fleste vaktmesterne og renholderne tatt ut i streik.

Rådmann Stein Erik Thorud frister streikevaktene med at det er nytrukket kaffe og mye varmere inne i rådhuset enn utenfor, men skjønner at de må holde seg på utsiden og gjøre en jobb for organisasjonene sin. Han har et godt forhold til de streikende, men beklager samtidig situasjonen på vegne av innbyggerne.

- Vi har svært dyktige ansatte her i Stange, og når nesten 300 av dem streiker, er det klart at brukerne av våre kommunale tjenester merker det, sier han til Fagbladet.

- Jeg håper partene kan begynne å snakke sammen og finne en løsning slik at streiken blir kortvarig, sier han.

- Kanskje du kan hviske noen fornuftige ord i øret på en forhandlingsansvarlig i KS så de legger fram et godt tilbud, sier Wenche Sæther spøkefullt.

Organisasjon på skinner

Streikekontoret i Stange ligger i underetasjen til den lokale sparebanken.

- Vi samarbeider godt med banken i andre sammenhenger, og har fått låne dette lokale gratis, forteller Wenche Sæther og Anne-Berit Nordbakken.

Streiken har vært en prøve på hvor godt den lokale organisasjonen fungerer, og så langt forteller de at alt har gått på skinner. Riktignok var det ganske trangt da nesten 150 mennesker skulle få informasjon samtidig i kjellerlokalet tirsdag etter pinse, men medlemmene tok det godt humør, og nå henger lister over streikevakter på 33 arbeidssteder i kommunen på døra inn til lokalet.

Nordbakken og Sæther forteller også at forholdet til Stange kommune som arbeidsgiver er ryddig og ordentlig. De har kontaktmøte hver dag klokka 14, og kommunen har uttalt at den i utgangspunktet ikke ønsker å komme med mange dispensasjonssøknader og at streiken må få gå sin gang.

Fått mye støtte

I hele Hedmark er 956 medlemmer i ni kommuner og fire interkommunale eller kommunale foretak nå ute i streik, opplyser første nestleder i fylkesorganisasjonen, Arne Granvoll.

- Ifølge de tilbakemeldingene jeg har fått, har streikevaktene fått mye støtte av publikum, og folk som kjører forbi gir dem tommelen opp. Vi har prøvd å være flinke med informasjon om streiken og streikegrunnlaget, og hele fylkesstyret reiser kontinuerlig rundt til foreningene for å informere og få tilbakemeldinger. Det vi har fått så langt er at medlemmene er oppdaterte og kan svare godt på de spørsmålene som kommer, fortsetter han.

Oppgitt over Kongsvinger og fotballforbundet

Stort sett har streiken gtt ryddig for seg i Hedmark, med ett unntak. Granvoll mener førstedivisjonskampen mellom Kongsvinger og Notodden annen pinsedag var et klart streikebryteri.

- Jeg er skuffet både over at Kongsvinger kommune og Fotballforbundet, som er en stor og viktig samfunnsaktør, bidrog til streikebryteri. Dette kommer helt sikkert til å få et etterspill, sier Arne Granvoll.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy