Streiker for ei lønn å leve av

Rappeduoen Leftovers forsterket med tiåringene Ingrid og Amanda tok sjarmørprisen under gårsdagens streikemøte i Trondheim. Streikerappen «Likelønn» høstet jublende applaus fra nærmere 3.000 frammøtte på Torget.

2012053114390520131216192216

Refrenget på streikerappen går sånn:

«Vi kræve likelønn

Økt minstelønn

Ei lønn å lev av

Å itj te å le av»

Klikk her hvis du vil høre den.

Kvinnsterkt fra Ranheim

Budskapet passet som hånd i hanske for de streikende på Ranheim skole. De stilte kvinnsterkt opp, og var enige om at nettopp minstelønna er viktigst.

- I Norge burde det være mulig å leve av lønna si selv om en er enslig forsørger. Under 240.000 kroner holder ikke, slo de fast, og heiet på Leftovers. Og om minstelønna for ufaglærte er lav, så er ikke minstelønna for fagarbeidere stort å skryte av den heller, med under 280.000. Skal en kunne leve av lønna, er det sjølsagt også viktig å ha hel, fast stilling. Derfor kommer det som en god nummer to på prioriteringslista til Janicke Fuglem, Hanne Simonsen og resten av Ranheim-gjengen.

Alle må få 25.000

Hovedtillitsvalgt Svein Olav Aarlott i Fagforbundet Trondheim kommune var appellant fra de streikende i kommunen. Han minnet KS om hva de uttalte så seint som under mellomoppgjøret for et år siden. Da var partene enige om at det var helt nødvendig å bringe lønna i offentlig sektor mer i samsvar med privat sektor.

- Når de vil gi oss mindre nå, må det handle om at de ønsker å sultefore oss. I dag har vi 92 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. La meg minne om at bussjåførene nettopp har fått økt lønna si fra 91 til 97 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn i ett oppgjør! Hvis vi skal bevege oss samme vei, holder ikke prosenttillegget fra frontfagene. Da må vi ha 5 prosent tillegg, og minst 25.000 til alle, sa Aarlott til stor begeistring fra forsamlingen.

Like mye applaus høstet kravet om dobling til 100 kroner timen i ulempetillegg.

Dumping av verste sort

Aarlott advarte også sterkt mot følgene av vikarbyrådirektivet:

- Trondheim kommune har sagt nei til at lokale særavtaler og pensjonsrettigheter skal gjelde for vikarer på lik linje med fast ansatte. Dermed kan de spare mellom 40.000 og 60.000 per vikar. Dette er sosial dumping av verste sort, og noe vi aldri kan godta. Er dette verdt å streike for, spurte Aarlott, og mottok et rungende ja til svar.

Leder for LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot, var den neste på talerstolen. Han tok for seg påstanden om at de kommuneansatte har gått til streik for tusen kroner året, og konstaterte raskt at regnemesterne Aasrud, NRK og Klassekampen rett og slett ikke kunne regne.

Kronekravet handler om fire tusen, dessuten gjelder konflikten ei gruppe arbeidstakere som har blitt systematisk akterutseilt.

Viktig og riktig

De streikende i kommunen er en sammensatt forsamling. Tonje Braa jobber i kulturenheten, og kom til streikemøtet med tjukk ullgenser parat:

- Jeg skal stå streikevakt etterpå, røpet hun. Om det er meteorologstreiken som slår inn skal være usagt, det har vært dårlig med plussgrader i Trøndelag etter pinse. Men det er ikke bare kulda som gir Braa et dobbelt forhold til å melde seg på streikevakt:

- Jeg skulle gjerne ha vært på jobb, men streik er et viktig og riktig virkemiddel slik situasjonen er. Det er godt at vi har den muligheten.

Dessuten synes jeg streikegrunnlaget er viktig. Vi har hatt dårligere lønnsutvikling til tross for at vi er like mye verdt. Lør- og søndagstilleggene er også verdt å streike for, og framfor alt er det viktig å stå sammen, sier hun.

Vikarbehandling viktig

Roar Karsvik har allerede hatt sin første streikevakt i Granåsen skisenter, men der er det ikke så mange kommentarer å hente fra publikum for tida. Blant folk han møter ellers, er påstanden om at han har gått til streik for bare tusen kroner den han møter oftest.

- Den er enkel å tilbakevise, synes han. Selv om innleie ikke har vært noen aktuell problemstilling i Granåsen, setter han punktet om likebehandling for vikarer høyest blant årsakene til at det har vært rett å gå ut i streik. Karsvik er ingen stor tilhenger av vikarbyrådirektivet, for å si det sånn.

Forelska i lærer’n

En ting til. Rapperne sto slett ikke for eneste kulturinnslag på Torget. Evigunge Dag Ingebrigtsen bidro også sterkt. Og, som han sa, siden lærerne er i streik, må vel «Forelska i lærer’n» være streikevise god som noen. Allsangen på Torget etterlot ingen tvil om at forsamlingen var enig.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Kravene fra forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Faforbundet Oslo, Roger Dehlin, er blitt konkrete. Fristen for en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Kravene fra forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Faforbundet Oslo, Roger Dehlin, er blitt konkrete. Fristen for en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Fagforbundet Oslo

Her er kravene i Oslos kommuneoppgjør

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy