JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarer Oslo-oppgjøret

Fagforbundet i Oslo har sikret et godt oppgjør for medlemmene og en sosial profil med minst 10.750 kroner til alle. Det teller mer enn prosenter, mener nestleder Roger Dehlin i Fagforbundet i Oslo.

2012053119372020131216192241

monica.schanche@fagforbundet.no

Roger Dehlin tilbakeviser kritikk om at Fagforbundet i Oslo har akseptert et meklingsresultat som andre er i streik mot.

– Det blir påstått at vi har godtatt en ramme på 3,96 prosent. Det er galt. Dette er Oslo kommunes tall. Vi mener rammen er høyere, sier Dehlin.

Tillegget på minst 10.750 kroner til alle utgjør en ramme på over fire prosent for de lavest lønte i Oslo kommune, opplyser nestlederen. Han vil imidlertid ikke operere med en fastspikret ramme for hele Oslo-oppgjøret.

– Vi har en del garantibestemmelser som gjør at vi kan komme i forhandlinger igjen, og da vil vi ikke være fastlåst i et bestemt tall, sier han.

Ingen mal for andre

Nestlederen i Fagforbundet Oslo avviser at Oslo setter en standar for totalrammen for offentlig sektor. Ingen skal kunne bruke resultatet i Oslo kommune som mal mot resten av forbundene som fortsatt er i streik, understreker han.

– Vi er ikke et frontfag for offentlig sektor. Oslo kommune er et eget tariffområde med en annen lønnsstruktur enn i KS og Staten. Derfor styrer ikke vår ramme de andre oppgjørene. Det ville undergrave hele meklingsinstituttet om mekleren i Oslo skulle legge fram en skisse for Oslo som skulle være styrende for resten av offentlig sektor, poengterer Dehlin.

Uklarhet om rammer

Nestlederen framholder at det svirrer mange tall i forhold til rammene på oppgjør i privat og offentlig sektor.

– Oslo har oppnådd godt i overkant av det andre har krevd og fått, mener han. - Ta for eksempel verkstedsoverenskomsten, det viktigste i frontfaget i industrien. Der ble resultatet 1,25 kroner i timen i lønnstillegg, om lag 2500 kroner i året. Hva som blir resultatet av lokale forhandlinger, er ikke klart.

Reagerer på splitt og hersk

Han reagerer kraftig på at konkurrerende forbund prøver å sette LO-forbundene i offentlig sektor opp mot hverandre.

– Vi reagerer sterkt på at flere organisasjoner prøver å sette oss opp mot dem som streiker, med en forvridd diskusjon om tekniske tall. Ønsket om å skape splid i LO bidrar bare til å styrke arbeidsgiversiden, understreker nestlederen i Fagforbundet i Oslo.

Oslo-foreningen har følgende budskap på sin nettside i dag:

”Vi støtter våre kamerater i KS og Staten som er i streik. Det de skal se på i Oslo-oppgjøret er ikke ramma, men den sosiale profilen som er meget god. Det er et godt lavlønnsoppgjør, og har blant annet gode tiltak for arbeidet for retten til heltid.”

Viktige forbedringer

I tillegg til kroner og øre, har Fagforbundet i Oslo oppnådd flere viktige bestemmelser som bedre helgetillegg, ekstra omsorgspermisjon med full lønn, og tilrettelegging for å minske ufrivillig deltid.

For dem som arbeider to helger ekstra i året i tillegg til vanlig turnus hver tredje helg, øker helgetillegget fra 50 kroner til 65 kroner lørdag og søndag. Er vaktene på åtte timer disse dagene, vil det gi 4080 kroner ekstra i året.

De som allerede går i slik helgeturnus, vil få dette helgetillegget fra første dag, gjeldende fra 1. mai. Nitti prosent av dem som går slik helgeturnus er våre medlemmer, sier Roger Dehlin.

Liten pott til lokale forhandlinger

– Hva er din kommentar til at dere måtte godta lokale forhandlinger i dette oppgjøret?

– LO-forbundene i Oslo kommune (KAH) er den eneste forhandlingssammenslutningen i Oslo som har krevd at det ikke skal avsettes penger lokalt. Men med fire andre som absolutt vil ha lokal pott, er det vi som sitter igjen med en blåveis, sier Dehlin.

– Men størrelsen på potten til lokale forhandlinger er bare 0,7 prosent. Det er det nest laveste tallet på ti år, opplyser Roger Dehlin

Full respekt for de streikende i Oslo

– Hva betyr det for klimaet mellom LO-forbundene i Oslo at tre av dem brøt meklingen og er i streik, mens Fagforbundet aksepterte?

– Vi har full respekt for dem som er i streik. De er mer særforbund som mener skissen til løsning i meklingen ikke er god nok for deres medlemsgrupper. Vi må se mer på helheten for bredden av våre medlemmer, og vi mener det ble et godt resultat for dem. Vi regner med et godt klima mellom LO-forbundene i Oslo framover også, sier Fagforbundets Roger Dehlin.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy