JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker for bedre rekruttering

Utenfor Rallar’n barnehage i Narvik tuter bilene stadig vekk. Her står nemlig de streikende fra Fagforbundet og Unio med plakaten Tut – for et smil.

2012053120163720131216192247

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Rallar'n barnehage har fire avdelinger for barn i alderen 0-6 år og er for tiden delvis åpen. Av 15 ansatte er det bare tre stykker på jobb.

– Her går barna i turnus for tida. Det er styreren som bytter på hvilke barn som kan gå i barnehagen til enhver tid, sier Solfrid Håvardsen, barne- og ungdomsarbeider.

Sammen med Bjørnar Pedersen, assistent og fagforbundskollega, og lærer Grethe Skarsfjord fra Unio, har de streiket siden tirsdag. De får mye positiv støtte fra foreldrene og forbipasserende.

Engasjerte barn

Ungene spør veldig mye om hva streik er for noe. En del har fått forklaring hjemmefra og roper til oss over gjerdet, og spør om vi har fått flere penger, ler Pedersen.

For Bjørnar Pedersen er streiken viktig for å få opp lønna og gjøre jobben i barnehagen til et mer attraktivt yrke.

I tog hver dag

I Narvik er 252 fagforbundsmedlemmer tatt ut i streik så langt. Hver dag samles Fagforbundets og Unios streikende og går i tog gjennom byen og innom de ulike streikestedene. De er også innom kjøpesenteret og snakker med folk.

På en benk ved rådhuset midt i byen sitter Fagforbundets streikevakter Terje Munkvold fra biblioteket og Norvald Johannessen rådgiver i HR-enheten.

– Biblioteket har reduserte åpningstider, og en del planlagte møter og kurs er avlyst, forteller de to.

Viktige yrker

– Kommunal sektor leverer viktige tjenester. Fra vi blir født og er på helsestasjonen til vi er på sykehjemmet, sier Norvald Johannessen.

Derfor er det viktig for ham å stå på for å sikre et bredt og godt tilbud.

– Vi trenger rettferdig lønn og likeverd for vikarer, tilføyer Munkvold.

Reaksjonene fra folk som kommer innom og slår av en prat, er positiv.

– Fagforbundet er flinke til å gjøre gode vurderinger, slik at det ikke er fare for liv og helse, mener de.

Trosser snø og kulde

Wenche Jusnes, konsulent på Frydenlund skole og Randi Kristiansen, konsulent i kulturenheten kommer ut i sola til Munkvold og Johannessen. De tilbringer det meste av tida inne på Fagforbundets kontor og svarer på telefoner.

– Det går en del i praktiske ting som sykemeldinger og slik.

Alle fire er klare for å streike så lenge det er behov for det. Uansett vær.

– I går trengte vi stillongs, lue og votter i snøværet; i dag kan vi nyte sola, smiler de.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy