ola.tommeras@fagforbundet.no
Få steder er gapet mellom privat og offentlig sektor mer tydelig enn i oljebyen Stavanger. Oljenæringa presser prisene opp. Ansatte i offentlige yrker søker seg ut av byen. For mange strekker ikke lenger lønna til for å bo i Stavanger.
Sterk streikevilje
- Streikeviljen er kjempesterk, bekrefter leder av Fagforbundet Stavanger, Anette Dahl Wiig.
Fagforbundet har tatt ut 1560 medlemmer i kommunen. Streikemøtet på tirsdag måtte holdes i fire omganger på Folkets Hus for å få plass til alle.
Torsdag ettermiddag møttes flere hundre av dem sammen med resten av LO-familien i Byparken til markering, appeller og underholdning. Der ga de tydelig beskjed om at streikeviljen fortsatt er på topp.
Dahl Wiig ble møtt med et rungende ja da hun ropte ut spørsmålet om alle hadde lyst til å fortsette streiken.
- Hvor lenge skal vi streike? Jo, til vi får et tilbud, erklærte hun.
- For respekt
AU-medlem Odd Haldgeir Larsen møtte de Stavanger-streikende torsdag. Han takket for innsatsen og engasjementet.
- Fra dag én i streiken, har vi sett hvor viktig det er for samfunnet, arbeidet som de ansatte i offentlig sektor gjør. Vi streiker for anerkjennelse og respekt for dette arbeidet, sa Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.
Han beskrev de offentlig ansatte som selve grunnmuren for den norske modellen og samfunnets innbyggere.
- Uansvarlig arbeidsgiver
Larsen beskrev KS (kommunenes arbeidsgiverorganisasjon) som en uansvarlig arbeidsgiver.
- De tvang oss ut i denne streiken. Vi ga beskjed om at vi var klare for å forhandle allerede i mars. KS sa nei. Vi la fram konkrete krav. KS svarte ikke. Isteden valgte de å dilte etter en annen uansvarlig arbeidsgiver, nemlig staten, sa Larsen.
- Det er opp til KS og staten å finne veien ut av denne konflikten. De startet dette. De har ansvaret for å løse dette.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen