Nei takk til spikersuppe fra KS
– Nei, takk til spikersuppe, er beskjeden fra Fagforbundets medlemmer på Lillehammer til KS. På streikemøte torsdag ble den vasne og kalde suppa som var kokt på spiker, stående urørt som et symbol på streiken.
Helge Galterud, leder for avdelingen på Lillehammer, helte opp tomatsuppe til medlemmer i konflikt. Minutter før hadde han vist medlemmene suppebollen han mener arbeidsgiver tilbyr arbeidstakerne i lønn.
– Som alle kan se er suppa tynn. Men mens kjerringa ble lurt til å koke suppe på en spiker og putta ekstra godsaker oppi for at den skulle bli god, lar ikke vi oss lure av KS til å putte noe ekstra i selv, sa Galterud som oppildnet medlemmene til fortsatt streik.
Ingen sure kommentarer
Til Fagbladet sier han at han så å si ikke har fått en eneste negativ kommentar på streiken som nå har vart i over en uke, verken fra egne medlemmer eller folk på utsida.
– Jeg opplever streikeviljen som stor. Eneste måten vi virkelig kan oppleve at vi blir satt pris på, er at vi får en anstendig lønn. Det er ikke noe vanskelig å være i streik på det grunnlaget, sier han.
Nestleder Cecilie Andersen er skjønt enig. Heller ikke hun opplever uvilje mot streiken, og hun beskriver også et samhold nå mens streiken pågår, som gjør det enklere å være i konflikt enn det kunne vært.
– Vi ser mye mer til medlemmene nå. For eksempel onsdag hadde vi et flott streikemøte som endte med at vi gikk i tog, vel 270 stykker, i røde trøyer og med stort engasjement. Det var et mye større tog enn på 1. mai, sier hun.
Egen Facebook-side
Lillehammer-avdelingen har også opprettet egen Facebook-side og organisert seg i egen streikekomité og matkomité. Streikevaktene har komiteen fordelt på tre skift medlemmene imellom.
Stein Guldbrandsen fra forbundsledelsen, deltok på streikemøtet på Lillehammer på torsdag.
– Det er flott å se de røde fagforbundtrøyene. Streiken avdekker at organisasjonen vår fungerer veldig bra. Organisasjonen ute har full kontroll, sier han til Fagbladet.
I talen minnet Guldbrandsen om grunnlaget for streiken.
– Fagforbundet, LO kommune tok initiativ overfor KS før påske for å komme i gang med forhandlingene. Ingen respons fra vår arbeidsgiver. Vi hadde forhandlingene som var avtalt, som vi opplevde som relativt meningsløse. Vi stilte konkrete krav. KS svarte ikke på et eneste krav, sa han og beskrev forhandlingene som meningsløse.
Fikk ikke noe
Også Helge Galterud mener det er riktig og viktig å minne befolkningen som nå merker streiken, om at det faktisk ikke ble tilbudt noe fra KS til de ansatte.
– Vi fikk ikke noe tilbud. Det er en enkel sak å gå til streik på, sier han.
Wenche Lise Lilleengen, Janne Messenlien og Hege Tråseth er alle renholdere og synes ikke det er vanskelig å gå på streik.
– Med en gang var det litt merkelig. Hverdagsvanen med å gå på jobb hver morgen, ble brått brutt, sier Lilleengen. Men det ble raskt mer hverdagslig, også det å streike, forsikrer hun og de to andre renholderne.
– Vi går streikevakter hver dag. Og vi holder ut helt til det er slutt. Det merkes at vi er borte og vi har et rettferdig krav, sier Janne Messenlien.
– Vi planlegger for neste uke vi nå. Vi gir oss ikke, sier nestleder Cecilie Andersen.