JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Hvis lønnskravene er peanøtter, hvorfor kan ikke staten bare gi etter?

– At lønnsoppgjøret er en kamp om småpenger, er lett å si for Trygve Hegnar og andre ledere, som selv er stinn av penger. Har du lite, er tusenlappen faktisk viktig, mener Jan Helge Gulbrandsen, fra Fagforbundets arbeidsutvalg.

2012060114071120131216192333

vegard.velle@fagforbundet.no

– Hvilke krav er viktigst for Fagforbundet?

– Vi kommer ikke bort fra en lønnsvekst som gir uttelling for alle. Det betyr at vi ønsker relativt store, generelle lønnstillegg.

Vi har viktige krav i forhold til sosial dumping, at vikarer skal likebehandles med fast ansatte. Vi ønsker uttelling for kompetanse. Vi krever retten til å få jobb i hele stillinger. Og vi ønsker en betydelig heving av helgetilleggene.

Ønsker lik behandling

– Hvor høye lønnstillegg ser Fagforbundet for seg?

– Fagforbundet ønsker det samme resultatet som de private får. Dersom privat sektor får en ramme for lønnskostnadene på 4,3 prosent, slik for eksempel Stein Lier-Hansen, leder i Norsk Industri, anslo i lønnsoppgjøret, ønsker også vi det. Det betyr ikke at alle skal få 4,3 prosent lønnsøkning, men at summen av de sentrale og lokale tilleggene i kommunal sektor, skal ligge på 4,3 prosent. Utgiftene til lønn i det offentlige skal kort og godt være de samme som i det private, fastslår Jan Helge Gulbrandsen.

Mer rettferdig mer kronetillegg

– Avisa Klassekampen kjørte nylig en forside hvor de sa at ”De offentlig ansatte har fått mest i lønnstillegg” de siste ti årene. Anslaget var regnet i prosenter. Hva er din respons?

– Nå viser det seg i statistikk fra Teknisk beregningsutvalg at lønnsøkningen gjennomgående har vært større i privat sektor enn partene har lagt til grunn foran lønnsoppgjørene. Dermed har de offentlig ansatte endt opp med lavere resultat enn i det private. Forrige lønnsoppgjør var det tredje på rad der privat sektor fikk et høyere resultat enn offentlig.

Vi mener dessuten at kronetillegg gavner flere av medlemmene våre og er mer rettferdig enn prosenttillegg.

Likhet er nødvendig

– Vil resultatet fra statlig sektor bli malen for kommunal sektor?

– Oppgjøret skal jo til syvende og sist ut på uravstemning. Da er det avgjørende at medlemmene kjenner seg igjen i forhold til resultatet for de statsansatte. Om det blir på millimeteren likt, kan vi ikke si. Men det må være en gjenkjennelse der, mener Jan Helge Gulbrandsen.

Hvorfor skal kommunalt ansatte få minst?

– Trygve Hegnar sier i en lederartikkel i Finansavisen at de offentlige ansatte streiker for småpenger. Hva er din kommentar?

– Ja, det er et lett standpunkt å innta når du selv er stinn av penger. Men for lavtlønte kommuneansatte spiller faktisk en tusenlapp eller to en rolle. Har du lite, er tusenlappen faktisk viktig. Og de som maner til forsiktighet, er ofte de første til å bevilge til seg selv høye lønnsøkninger, slik vi ser hos statslederne og fylkestoppene.

Du kan jo også snu på dette argumentet: Hvis dette dreier seg om peanøtter, hvorfor kan ikke staten da bare gi etter i forhold til et relativt beskjedent beløp?

At staten senket anslagene på lønnsutbetaling rett foran lønnsoppgjøret, er årsaken til at vi endte i dagens situasjon. Jeg synes det er vanskelig å forstå statens beveggrunner.

Dette handler jo også om psykologien i oppgjøret. Hvorfor skal kommunalt ansatte få lavere betalt enn det alle andre får, spør Jan Helge Gulbrandsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy