ingeborg.rangul@fagforbundet.no
På samlingen i Oslo lærte de blant annet om kommunikasjon og tariffavtaler. De fikk informasjon om politiske saker og om yrkesfaglige kurs.
Grugleder seg
Men – de skal ikke bare sitte passivt og lære. Øvelse gjør mester, og praktisk trening må til. Deltakerne ble delt inn i grupper og trente på å verve hverandre. Tilbakemeldingene på innsatsen var av det positive slaget for at alle skulle bli trygge på rollen sin.
– Akkurat dette går jeg til med skrekkblandet fryd, sier Ingvild Aasen fra Møre og Romsdal.
Hun var sammen med Carita Naas Langnes og Astrid Rønning fra samme fylke. De grugledet seg til dette punktet i programmet, men gledet seg veldig til motivasjonstimen med Karin Fevaag Larsen, kjent for å skape begeistring med sine foredrag.
Lærer av hverandre
De tre fra Møre og Romsdal har hatt flere møter for å forberede vervekampanjen i private barnehager.
– Nå ser vi fram til å treffe de andre og høre hvordan de tenker, sier Aasen.
De tre ververne skal reise rundt til de 145 private barnehagene i fylket. De har satt i gang en systematisk planlegging og sendt brev til barnehagene i forkant.
– Vi vet hvor vi er velkomne og ikke, forteller Rønning.
De starter med de største barnehagene og barnehager som ikke har hatt besøk av de lokale foreningene på en stund.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Tri Nguyen Dinh
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen