JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Sykehjemsetaten må overta Ammerudlunden

Fagforbundet krever at Oslo kommune overtar driften av Ammerudlunden sykehjem. – Bare slik kan de ansattes rettigheter sikres, sier Liv Andreassen, leder i Sykehjemsetatens fagforening.

2011022315315320131216152551

karin.svendsen@fagforbundet.no

Adecco helse AS drifter to sykehjem i Oslo. Det er avdekket brudd på arbeidsmiljøloven ved begge sykehjemmene. Foreløpig har Oslo kommune tatt tilbake ansvaret for Ammerudlunden.

Midlertidig løsning

– Vi krever at sykehjemsetaten i Oslo skal drifte sykehjemmet. Og at det skal bli en permanent ordning, sier lederen i Sykehjemsetatens fagforening, Liv Andreassen.

Fagforbundets tillitsvalgte misliker signalene fra den politiske ledelsen i Oslo om at sykehjemmet skal privatiseres igjen så snart som mulig.

– Ønsket om fortsatt privat drift er trolig grunnen til at ansvaret nå er plassert i det kommunale foretaket i stedet for i kommunens sykehjemsetat, sier hun.

Fagforeningslederen mener avsløringene ved Ammerudlunden viser at Fagforbundet har hatt rett i at det ikke er mulig å bevare tilfredsstillende lønns- og arbeidsbetingelser når kommersielle selskaper overtar driften av sykehjem.

– Men Høyre og Fremskrittspartiet ønsker å privatisere uansett, sier hun og legger til at hun ikke har forhåpninger om at de vil ta lærdom at det som nå er avdekket.

Lovbrudd på Midtåsen

Fagforeningen har dokumentasjon på at Adecco har brutt arbeidsmiljøloven også på Midtåsen.

– Vi foreventer derfor at kommunen overtar driften av både Ammerudlunden og Midtåsen, selv om lovbruddene på Midtåsen sannsynligvis ikke er like omfattende som på Ammerudlunden, sier Liv Andreassen.

Adeccos virksomhet ved de to sykehjemmene granskes nå av Arbeidstilsynet, Helsetilsynet, Sykehjemsetaten i Oslo kommune samt av selskapet selv. Sykehjemsetatens fagforening har overlevert all sin dokumentasjon på ulovligheter ved de to sykehjemmene til sykehjemsetaten i Oslo kommune.

Ble ikke trodd

– Vi har også tidligere vært i dialog med både Adecco og sykehjemsetaten, men ikke blitt tatt på alvor, sier Andreassen. Hun viser blant annet til Fagbladets oppslag i mai 2010 med opplysninger om at ansatte sov i kjelleren, og at de arbeidet doble vakter.

– Den gang beskyldte Adecco oss for å fare med løgn. Heller ikke sykehjemsetaten satte lit til det vi videreformidlet fra ansatte ved Ammerudlunden, forteller Andreassen.

Problemet for Sykehjemsetatens fagforening var da at ansatte tok kontakt og fortalte om lovbruddene, men de tok ikke sjansen på å overlate dokumentasjon på påstandene til fagforeningen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy