JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror folk avslører Høyres skatteløfter

Folk flest tror ikke på Høyres skattekutt. – Folk vet at velferd koster, sier LO-topper.

2013080708292620131216232501

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

48 prosent av befolkningen tror ikke på Høyre når de sier de vil kutte skattene med 25 milliarder kroner, viser en undersøkelse VG har gjennomført. 28,6 prosent tror kuttet er mulig å gjennomføre.

Leder Tone Rønoldtangen i LO Stat tolker resultatet som at folk skjønner at velferdsnivået koster penger.

– Det må jo bety at flertallet mener at det ikke er mulig å kutte skatter og samtidig videreføre velferdsnivået. Budskapet om at velferd koster, har trengt igjennom. Skal man opprettholde velferdsnivået, må man også opprettholde skattenivået. Og de fleste synes det er greit, sier hun.

Høyre-leder Erna Solberg sier til VG at bare veksten i statsbudsjettet årlig er så stort at det gir rom for skattelettelsene. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser dette, og viser til at hele 11 milliarder av den årlige veksten går rett til å betale for pensjoner i folketrygden.

Personlig er ikke Rønoldtangen i tvil om at skattekutt i slike mengder må gi redusert velferd.

– Høyre sier de ikke vil skjære ned noe på velferden. Men å bruke det samme beløpet hvert år er i realiteten et kutt, fordi prisene stiger. Bruker du samme sum da, går nivået på tjenestene ned, sier hun.

NTLs 1. nestleder Anita K. Solhaug mener resultatet i undersøkelsen viser at folk ikke tror på at det er mulig å opprettholde velferdsnivået med så store skattekutt.

– 25 milliarder kroner er mye penger. Det dekker for eksempel driftsutgiftene til Politi og påtalemyndigheten og Arbeids- og velferdsetaten (NAV) i et helt år. Skal man kutte så store summer, må man kutte tilsvarende på utgiftssiden. Det betyr forvaltning og velferdstjenester, eller i overføringer som kommunene bruker til skole, samferdsel og helsetjenester, sier hun.

Dette regnestykket tror verken Solhaug eller 48 prosent av befolkningen på.

– At nesten 50 prosent ikke tror det er mulig å kutte 25 milliarder i skatt, betyr vel at de innser at det koster å drive gode skoler, helsetjenester og andre felles velferdsgoder. Det er jo betryggende at folk skjønner denne sammenhengen, og jeg håper flertallet skjønner at de ulike partiene har ulike velferdsambisjoner, sier hun.

I målingen sier 43,4 prosent at formuesskatten bør fjernes, mens 35,1 prosent vil beholde den. Rønoldtangen mener det er en jobb som må gjøres for å forklare at denne skatten ikke betales av de med vanlige inntekter.

– De aller fleste av oss betaler ikke formuesskatt. Der har høyresida klart å nå igjennom med et budskap om at formuesskatt ikke er rettferdig. Der har vi en jobb å gjøre, for det er de aller rikeste som får mest igjen når formuesskatten blir fjerna. De aller fleste av oss har gjeld og ikke formue, så det angår oss ikke i stor grad, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy