JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingsstart for dyrepleiere

I dag er det forhandlingsstart for dyrepleiere og klinikkassistenter som er organisert i Fagforbundet. Forhandlingene gjelder lønns- og arbeidsvilkår for dyrepleiere og klinikkassistenter ansatt som dyrehelsepersonell.

2012061114460920131216192939

monica.schanche@fagforbundet.no

Et hovedkrav fra Fagforbundet er oppretteing av en forpliktende overenskomst, heving av mistelønnssatsene, og et generelt tillegg til alle, opplyser rådgiver i Fagforbundets forhandlingsenhet, Ola Ellestad, til Fagbladet.no.

For første gang er NHO motpart i oppgjøret for Fagforbundets dyrepleiere, etter at Landbrukets Arbeidsgiverforening og NHO Mat og Bio slo seg sammen fra 1. januar til NHO Mat og Landbruk. Med ny forhandlingsmotpart ser Fagforbundet det nå som en mulighet å avvikle den tidligere intensjonsavtalen og opprette en overenskomst som forplikter partene.

Intensjonsavtale

Avtalen for denne yrkesgruppen ble framforhandlet mellom Fagforbundet og Landbrukets arbeidsgiverforening (LA) i 2008, og betegnes som en intensjonsavtale. Det vil si at ingen klinikker er forpliktet til å bruke den. Men LA har forpliktet seg til å anbefale sine medlemmer om å legge avtalen til grunn for de ansattes lønns – og arbeidsvilkår.

Lavlønnsyrke

Etter mellomoppgjøret i 2011 er begynnerlønn på minstelønnssatsene for ansatte med fagbrev på 256.025 kroner, og den stiger til 298.025 kroner etter åtte år. Først etter 20 år i yrket kryper lønna over tre hundre tusen, til 310.875 kroner i hel stilling.

Ansatte med autorisasjon som dyrepleier begynner med en årslønn på 277.025 kroner, og har en topplønn på 319.025 kroner med full ansiennitet etter åtte år.

Minstelønnsavtale

I mellomoppgjøret i fjor ble det avtalt at partene i fellesskap vil sørge for opplæring når det gjelder lokale forhandlinger for å sikre at overenskomsten fungerer som en mistelønnsavtale.

Klinikker med god økonomi kan lønne over minstesatsene: "Det kan lønnes ut over ovennevnte satser etter en vurdering av klinikkens økonomi, fremtidsutsikter, produktivitet og konkurranseevne", heter det i intensjonsavtaen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy