Blant kommunens 107 renholdere, inkludert vikarer, kan hele femti ansatte skilte med fagbrev. En prosentandel både ledelsen, de ansatte og ikke minst tillitsvalgte er svært fornøyd med.
– Vi har fått skryt av Fagforbundet sentralt for alle fagbrevene vi har fått til her i Porsgrunn, sier tillitsvalgt for renholderne – Sølvi Alseth Hansen. Hun får støtte fra virksomhetsleder Bjørn Tuften.
Satser på fagarbeidere
– Det er kanskje litt farlig å slå det helt fast, men jeg tror Porsgrunn kommune er blant de ledende for å få renholdere til å ta fagbrev, sier Tuften.
Med 25 års fartstid i kommunen er Sølvi Alseth Hansen en av veteranene blant renholderne. I dag er hun delvis pensjonist, men jobber fortsatt i kantinen som ligger under renholdsavdelingen. Sammen med blant andre Anny Isaksen – som har holdt det rent i kommunale bygg i Porsgrunn i 33 år – var Sølvi med i den første runden av ansatte som tok fagbrev på midten av 1990-tallet.
– Den gangen var det brevkurs via NKS, og vi som hadde minst fem års ansiennitet fikk tilbud fra kommunen om å ta fagbrev. Til sammen var vi 35 renholdere som tok fagprøven den gangen, men mange av dem har naturlig nok sluttet i dag, forteller Anny og Sølvi.
Kravet om at de ansatte skal ha fem års praksis før de kan begynne på fagbrevet, gjelder fortsatt.
– Det kravet burde vært senket, konstaterer Bjørn Tuften.
Unngår misforståelser
I løpet av de siste tiårene har Sølvi og Anny fått mange nye kolleger, ikke minst fremmedspråklige. I dag er mer enn en firedel av renholderne i kommunen thailandske, og det har til tider skapt språkforvirring. Derfor tilbyr kommunen også kombinert data- og språkkurs for alle som vil delta, også de norskspråklige.
– Vi har fått midler fra nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk (Vox), og per i dag går 38 ansatte på kurs i arbeidstida, opplyser Bjørn Tuften.
Thailandske Bunsom Johnsen legger ikke skjul på at det kommer godt med å lære seg mer norsk.
– Det er viktig å kunne språket for å unngå misforståelser, sier hun.
De fremmedspråklige ansatte skal primært snakke norsk sammen på jobb, men de innrømmer at det til tider kan være vanskelig å bare holde seg til sitt nye språk.
– I begynnelsen var det vanskelig å kommunisere med ord. Da viste vi de nye jentene hva de skulle gjøre, i stedet for å prøve å forklare det, minnes Anny Isaksen, som selv har tatt data- og språkkurset.
Lavere sykefravær
Det er mange fordeler, både for de ansatte og ledelsen, med så mange fagarbeidere som mulig. Dessuten bidrar norskkursene og fagprøvene til å sveise de ansatte sammen på en helt annen måte enn tidligere.
– Dette er integrering i praksis, og ikke bare noe man skriver på et papir. Det er klart det blir dyrere for kommunen med så mange fagarbeidere, men det regner jeg med at vi får igjen både i kvalitet på arbeidet som blir gjort og i effektivitet, tror Bjørn Tuften.
For noen år siden hadde renholdsavdelingen et sykefravær helt oppe i tjue prosent. Men bare fra 2009 til 2010 sank sykefraværet fra fjorten til elleve prosent, noe både ledelsen og de ansatte tror kan ha noe med antallet fagutdannede å gjøre.
– Nå som vi har lært å bruke utstyret riktig, blir også arbeidet lettere, sier thailandske Praphan Skaugård.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen