JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stevnet arbeidsgiver – fikk bråk med politiet

Radoslaw Gutowski mener seg usaklig oppsagt, og stevnet arbeidsgiveren for retten. Midt i rettsmeklingen kom politiet for å arrestere ham.

2012061413120220131216193154

ola.tommeras@fagforbundet.no

Det ble et mer dramatisk rettsmøte ved Heggen og Frøland tingrett i Mysen enn hva Gutowski hadde fryktet da han reiste fra Polen for å forsøke å få en minnelig ordning med tidligere arbeidsgiver. I pausen, midtveis i meklingen, ankom tre politimenn for å arrestere den polske mekanikeren.

Gutowskis advokat, Sebastian Garstecki, er overbevist om at politiet agerte etter grunnløse beskyldninger framkalt av arbeidskonflikten.

- Forsøkt skremt vekk

Uka før rettsmeklingen skal motpartens advokat ha tatt kontakt med Gutowskis advokat, og sagt at han ville få problemer med politiet om han kom til Norge for å delta på rettsmøtet.

- Advokaten min ringte meg og fortalte det, men jeg har aldri hatt problemer med politiet, og valgte derfor å reise uansett. Jeg kunne ikke se noen grunn til at politiet skulle være interessert i meg, og anså det som tomme trusler, sier Gutowski.

Advokaten hans er godt kjent med problemstillingen.

- Det er ikke uvanlig at østeuropeere i en arbeidskonflikt får høre at de vil få problemer med politiet - at de vil bli anmeldt for et eller annet dersom de møter til rettsforhandlinger. Det er likevel første gang jeg har opplevd at politiet faktisk aksjonerer, sier advokatfullmektig Sebastian Garstecki, ved advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig.

Gutowski og Garstecki ventet på at motparten skulle ta stilling til kravet deres og gikk ut av meklingsrommet for å ta lunsj forrige torsdag. Der ventet politiet. Tjenestemennene ville arrestere Gutowski selv om dette hindret videre rettsmekling.

- Ikke hadde de skriftlig pågripelsesbegjæring, ei heller var det klargjort med dommeren i den sivile saken, forteller advokatfullmektig Garstecki.

Kaos utenfor retten

- Det oppstod et komplett kaos, med rop og hissige ordrer fra politiet. Jeg ble fullstendig overrumplet, sier Gutowski til Fagbladet.no. Han er nå tilbake i Polen.

Dommeren ga politiet klar beskjed om at arrestasjonen måtte utsettes til meklingen var over. Politiet beslagla Gutowskis telefon, nektet ham å gå ut til lunsj og holdt vakt utenfor rettssalen da meklingen fortsatte. Gutowski og tidligere arbeidsgiver inngikk forlik.

Gutowski ble deretter arrestert og brakt til Indre Østfold politistasjon i Askim for avhør. Dette skjedde sist torsdag. I de påfølgende dagene fulgte en besynderlig utvikling av saken, som Fagbladet har fulgt.

Siktelse holdt hemmelig

Gutowski var til avhør i en drøy halvtime. Han ble spurt om han kjente til en rekke personer og om han kjente til nettsider der det selges falske bilskilter. Han svarte så godt han kunne, så kom et nytt sjokk:

- I avhørspapirene var det krysset av at jeg var gjort kjent med at jeg er siktet. Det ble aldri opplyst om noe siktelse i avhøret, og jeg heller aldri fått vite hva jeg er siktet for, sier Gutowski.

Fagbladet har hatt kontakt med tolken ved avhøret, Hanna Østby, som bekrefter det samme:

- Jeg hørte aldri noen si noe om siktelse.

Hans advokat, Sebastian Garstecki, er opprørt. Han var også til stede og hørte ikke siktelse bli nevnt. Torsdag 14. juni, en uke etter avhøret, venter advokaten fortsatt på svar fra politiet om innsyn i politidokumentene og hva siktelsen går ut på.

- Dette er etter min mening meget oppsiktsvekkende. Er en person siktet, så har den ikke plikt til å forklare seg, og den siktede skal selvsagt få vite hva siktelsen går ut på, sier han.

Politiet: - Måtte aksjonere

Fagbladet tok første gang kontakt med politiet fredag morgen, dagen etter avhøret.

- Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke fortelle hva han er siktet for, sa politiadvokat Hilde Bøch Høyer ved Follo politidistrikt.

Hun opplyser at politiet måtte aksjonere midt i rettsmeklingsmøtet av etterforskningstaktiske hensyn, og kunne ikke uttale seg mer om det. Siktelsen kunne politiet heller ikke opplyse om av samme årsak.

Påfølgende mandag sender Fagbladet politiadvokaten spørsmål om de også etterforsker hvorvidt Gutowski er utsatt for strategisk tips til politiet i forbindelse med arbeidskonflikten. Vi ville også vite hvorfor siktelsen ble holdt hemmelig for den siktede. Det er nå gått fire dager siden avhøret.

Tirsdag ettermiddag svarer Bøch Høyer:

- Han er siktet for medvirkning til dokumentfalsk i forbindelse med brudd på tolloven.

Hun understreker at dette ikke har noen forbindelse med den sivile konflikten Gutowski var i.

- Hvorfor fikk han ikke vite om siktelsen?

- Jeg kjenner ikke detaljene i forhold til hva som ble sagt i avhøret, men det er helt sikkert informert om siktelsen.

- Hvordan fikk politiet kjennskap til at Gutowski var i tingretten?

- Det kjenner jeg ikke til.

Totalt ukjent

Fagbladet ringer på nytt til Gutowski i Polen tirsdag ettermiddag. Han blir overrasket over siktelsen, som vi kan informere ham om:

- Jeg har aldri hørt noe om mistanke om dokumentforfalskning. Jeg har ingen anelse om hva som kan ligge til grunn for dette. Hvordan skulle jeg hatt tid til det? Jeg jobbet jo kontinuerlig på verkstedet, og kan heller ikke norsk.

Det er også nytt for hans advokat.

- Opplysningene Fagbladet kan gi om siktelsen har hittil vært totalt ukjent også for meg, sier Sebastian Garstecki.

Torsdag 14. juni, en uke etter avhøret, har han ennå ikke fått informasjon fra politiet om siktelsen mot hans klient.

- Ikke verdt trøbbelet

- Det var til å begynne med veldig greit å jobbe i Norge, sier Gutowski.

Problemene hans startet da han fikk hjerteinfarkt på vei tilbake til jobb etter pinseferie i Polen i fjor. Han ble innlagt på Sahlgrenska universitetssykehus i Sverige. Fagbladet har sett dokumentasjon fra sykehuset, samt stevning og arbeidsgivers tilsvar.

Gutowski fikk vite gjennom Nav at han var oppsagt fra Ramstad lastebilservice, og derfor ikke hadde rett på sykepenger. Fagbladet har forsøkt å få kontakt med daglig leder av firmaet, men får opplyst at han er bortreist og ikke tilgjengelig på telefon før neste uke.

I sitt tilsvar til retten oppgir arbeidsgiver at Gutowski sa opp selv muntlig med øyeblikkelig virkning to uker etter hjerteinfarktet. Siden han forlot arbeidsplassen fredag før pinsen, så var altså siste arbeidsdag tre dager før han ble syk. Han var dermed uten rett til sykepenger.

- Lønna er god i Norge, men det er ikke verdt trøbbelet dersom man blir syk eller havner i konflikt. Da er det bedre å klare seg med polsk lønning, sier Gutowski på telefon fra Polen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy