karin.svendsen@fagforbundet.no
Hjelpepleier Bjørn Gallefoss er en hyppig gjest på soverommet til Aase og Helge Sveen. Som ansatt i hjemmetjenesten er han blant pleierne som jevnlig frekventerer Biri-familiens hjem for å bistå Aase Sveen med personlig stell. Selv har han perioder med dårlig rygg, og er derfor ekstra takknemlig for gode hjelpemidler.
– For meg har det vært veldig viktig at hjelpemiddelsentralen har innvilget søknaden om elektrisk vendelaken til blant andre Aase, sier Gallefoss.
Sparer ryggen
Bjørn Gallefoss, som har over ti års erfaring fra hjemmetjenesten i Gjøvik kommune, demonstrerer gladelig bruken av Vendlet. Det elektriske vendelakenet består av en trommel på hver langside av senga og et laken som dras fra den ene sida til den andre med motorkraft. Pleieren bruker ikke andre muskler enn det som trengs for å trykke på en fjernkontroll, for eksempel når han skal feste pasienten i selen til takheisen.
Mens Aase Sveen ligger på ryggen i senga, trykker pleieren på fjernkontrollen. Den ene trommelen går rundt og drar lakenet til seg. Dermed rulles pasienten over på sida, og Gallefoss kan legge selen under henne før hun blir kjørt tilbake til ryggleie.
– Når vi ikke behøver å bruke muskelkraft for å snu pasienten, sparer vi ryggen, sier Gallefoss. Han legger til at systemet gjør det mulig for én pleier å stelle tunge pasienter som ellers hadde krevd to pleiere.
Mer selvhjulpen
Vendlet kan monteres til de fleste sykesenger. Disse kan pleieren regulere høyden på. Når tromlene ikke er i bruk, kan de senkes slik at de ikke står i veien for pleieren.
Ergoterapeuten Kristin Kinge har ukentlig kontakt med Aase Sveen. Som kommunalt ansatt ergoterapeut har hun oppmerksomheten rettet mot både ansatte og brukere. Kinge ser at det elektriske lakensystemet gjør det lettere for pleierne å finne en god arbeidsstilling.
– Vendlet er også så enkelt å håndtere at en del brukere kan snu seg selv, eller pårørende kan hjelpe til hvis pasienten ikke har kraft nok i hendene til å bruke fjernkontrollen. Mange ønsker ikke besøk av hjemmetjenesten om natta, og med dette systemet slipper de det, sier Kinge.
Sparer plass
Aase og Helge Sveen bekrefter at de ikke behøver hjelp om morgenen for at hun skal få i seg dagens første medisiner. Aases mann senker tromlene, slakker litt på lakenet og kjører opp hjertebrettet slik at hun kan sitte og skylle ned tablettene.
En annen fordel for ekteparet er at sykesenga ikke trenger noen friplass på sidene. Den kan stå helt inntil ektefellens seng, og hindrer derfor ikke de to i å ha fysisk kontakt.
Forebygger sår
Bjørn Gallefoss er like opptatt av pasientens ve og vel som av sin egen helse. For ham er kanskje det største fortrinnet med Vendlet at brukeren opplever større verdighet.
– Den sparer pasientene for vår hersing med kroppen deres, forklarer han litt spøkefullt. Han mener bestemt at pasienten blir behandlet mer skånsomt og behagelig ved bruk av det elektriske vendelakenet sammenliknet med andre snulaken.
En annen fordel er at lakenet alltid ligger helt jevnt.
– Blir lakenet skrukkete, kan en følsom kropp fort få smertefulle liggesår, sier hjelpepleieren.
Systemet virker dessuten forebyggende i forhold til trykksår fordi det er så enkelt å endre pasientens stilling. Dermed blir han eller hun oftere snudd.
Lite utbredt
Ergoterapeuten i Gjøvik er overbevist om at langt flere hjemmeboende brukere og sykehjemspasienter burde hatt dette hjelpemiddelet.
– Vendlet er ikke så utbredt, men etter min mening er det ett av de viktigste tekniske hjelpemidlene vi har for mennesker med betydelig grad av bevegelseshemning og stort bistandsbehov, sier Kristin Kinge.
Siden det elektriske lakensystemet ikke er så godt kjent, er det for eksempel ikke mange saksbehandlere på hjelpemiddelsentralene som har solid kunnskap om produktet.
– Derfor er det så viktig at ergoterapeuten sender en omfattende og grundig begrunnelse for anskaffelsen når han eller hun søker om lakensystemet til en bruker.
Bjørn Gallefoss har en svigermor som har hatt stor betydning for at dette hjelpemidlet nå brukes i flere hjem. Hun stelte to funksjonshemmede sønner i mange år, og oppdaget Vendlet allerede i 1986.
– Hun skjønte det fra dag én at dette var et viktig hjelpemiddel, og siden har hun stått på for at flere skal få dette vendelakenet som betyr lettere og behageligere stell både for bruker og pleier.
Hjemmetjenesten i Gjøvik har brukt Vendlet siden 2009. Gallefoss og Kinge understreker at systemet krever grundig opplæring av pleiepersonalet.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad