JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle mot Høyre i IA-saken

Høyres forslag om å stramme inn sykelønnsordningen møter motstand fra alle de fire store organisasjonene i arbeidslivet.

2013081615130020131216233043

frode.ronning@lomedia.no

I går startet forhandlingene om en ny avtale om Inkluderende arbeidsliv (IA). Det viktigste målet i avtalen er redusert sykefravær. Men Høyre går til valg på et program som kan sette avtalen i fare.

Høyre vil adoptere en svensk løsning med normerte perioder for sykemeldinger. Det betyr at for eksempel en kneskade eller depresjon skal få like lang sykemelding hos alle landets leger.

– Innføring av normerte sykemeldinger vil være et brudd på avtalen om Inkluderende arbeidsliv, sa LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik til frifagbevegelse.no i går.

IA-avtalen er inngått mellom staten og partene i arbeidslivet.

Lederne for YS, Akademikerne og Unio advarer Høyre mot å gjennomføre forslaget om normerte sykemeldinger.

– Hvis Høyre i regjering gjennomfører dette forslaget, setter det IA-avtalen i fare, sier Akademikernes leder Knut Aarbakke.

Hvis det blir regjeringsskifte til høsten, vil en Høyreledet regjering overta forhandingene med partene i arbeidslivet om ny IA-avtale. Dagens avtale går ut ved årsskiftet. Det betyr at Høyre kan få hele fagbevegelsen mot seg straks partiet inntar regjeringslokalene.

Unio mot

Leder Anders Folkestad i Unio, som favner forbund med 320.000 medlemmer, går også hardt ut mot normerte sykemeldinger.

– Høyres forslag bryter med premissene for at vi underskrev IA-avtalen, hevder Folkestad.

Toppene i fagbevegelsen er også kritisk til et annet Høyre-forslag, som går ut på at fastlegen ikke skal få sykemelde lenger enn seks måneder.

– Da må du videre og få sykemelding et annet sted etter seks måneder, kanskje ved sykehusene. Det vil føre til mer byråkrati og enda mer kø i spesialisthelsetjenesten, advarer Aarbakke i Akademikerne.

YS kritisk

YS-leder Jorunn Berland merker seg at ingen tok opp forslaget om normerte sykemeldinger da IA-forhandlingene startet hos arbeidsminister Anniken Huitfeldt i går. Der deltok partene i arbeidslivet, i tillegg til arbeidsministeren.

– Vi må huske at sykdom er individuelt. Vi er mennesker, ikke maskiner, understreker Berland.

Også hun mener Høyre undervurderer faren for mer byråkrati.

– Høyre har sagt at de skal holde kronikerne utenfor. Men da må du først finne ut hvem som er kronikere og hvem som ikker er det, og dette i seg selv vil skape et byråkrati, sier Berland.

Det finnes en veileder

Legeforeningens leder Hege Gjessing minner om at det allerede finnes en veileder for leger som sykemelder. Veilederen gir retningslinjer for ulike lidelser, også utfordrende tilstander som muskel- og skjelettlidelser.

– Legeforeningen mener resultatene etter bruk av normerte sykemeldinger i Sverige ikke er bra. Vi er ikke for at det skal bestemmes sentralt at en type tilstand skal gi for eksempel tre eller fire ukers sykemelding, sier Gjessing.

Hun oppfatter Høyres program slik at partiet ikke mener det er nok med en veileder for legene, men at det heller skal være faste normer.

– Vi er ikke for normerte sykemeldinger, fastslår Gjessing.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy