frode.ronning@lomedia.no
I går startet forhandlingene om en ny avtale om Inkluderende arbeidsliv (IA). Det viktigste målet i avtalen er redusert sykefravær. Men Høyre går til valg på et program som kan sette avtalen i fare.
Høyre vil adoptere en svensk løsning med normerte perioder for sykemeldinger. Det betyr at for eksempel en kneskade eller depresjon skal få like lang sykemelding hos alle landets leger.
IA-avtalen er inngått mellom staten og partene i arbeidslivet.
Lederne for YS, Akademikerne og Unio advarer Høyre mot å gjennomføre forslaget om normerte sykemeldinger.
– Hvis Høyre i regjering gjennomfører dette forslaget, setter det IA-avtalen i fare, sier Akademikernes leder Knut Aarbakke.
Hvis det blir regjeringsskifte til høsten, vil en Høyreledet regjering overta forhandingene med partene i arbeidslivet om ny IA-avtale. Dagens avtale går ut ved årsskiftet. Det betyr at Høyre kan få hele fagbevegelsen mot seg straks partiet inntar regjeringslokalene.
Unio mot
Leder Anders Folkestad i Unio, som favner forbund med 320.000 medlemmer, går også hardt ut mot normerte sykemeldinger.
– Høyres forslag bryter med premissene for at vi underskrev IA-avtalen, hevder Folkestad.
Toppene i fagbevegelsen er også kritisk til et annet Høyre-forslag, som går ut på at fastlegen ikke skal få sykemelde lenger enn seks måneder.
– Da må du videre og få sykemelding et annet sted etter seks måneder, kanskje ved sykehusene. Det vil føre til mer byråkrati og enda mer kø i spesialisthelsetjenesten, advarer Aarbakke i Akademikerne.
YS kritisk
YS-leder Jorunn Berland merker seg at ingen tok opp forslaget om normerte sykemeldinger da IA-forhandlingene startet hos arbeidsminister Anniken Huitfeldt i går. Der deltok partene i arbeidslivet, i tillegg til arbeidsministeren.
– Vi må huske at sykdom er individuelt. Vi er mennesker, ikke maskiner, understreker Berland.
Også hun mener Høyre undervurderer faren for mer byråkrati.
– Høyre har sagt at de skal holde kronikerne utenfor. Men da må du først finne ut hvem som er kronikere og hvem som ikker er det, og dette i seg selv vil skape et byråkrati, sier Berland.
Det finnes en veileder
Legeforeningens leder Hege Gjessing minner om at det allerede finnes en veileder for leger som sykemelder. Veilederen gir retningslinjer for ulike lidelser, også utfordrende tilstander som muskel- og skjelettlidelser.
– Legeforeningen mener resultatene etter bruk av normerte sykemeldinger i Sverige ikke er bra. Vi er ikke for at det skal bestemmes sentralt at en type tilstand skal gi for eksempel tre eller fire ukers sykemelding, sier Gjessing.
Hun oppfatter Høyres program slik at partiet ikke mener det er nok med en veileder for legene, men at det heller skal være faste normer.
– Vi er ikke for normerte sykemeldinger, fastslår Gjessing.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold