JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå koker det i Tromsø

I dag fylles torget foran rådhuset i Tromsø av kommunalt ansatte; i protest mot det som kan bli den mest omfattende privatisering av en norsk kommune noensinne.

2012061909340720131216193423

ola.tommeras@fagforbundet.no

Klokka 11:00 begynner kommunestyremøte i Tromsø. Politikerne vil bli møtt av 1700 ansatte som går ut i en times politisk streik, i tillegg til andre tromsøværinger som protesterer mot forslaget som er til behandling.

Alt på anbud

I løpet av månedene som har gått siden valget har Høyre/Frp-flertallet i Tromsø innført en parlamentarisk modell som gir utstrakt makt til kommunens seks byråder.

Forslaget de i dag ønsker å vedta innebærer at byrådet alene skal få fullmakt til å konkurranseutsette hvilken virksomhet og arbeidsplass som helst i kommunen – uten ytterligere politisk behandling. Kommunestyret blir satt på sidelinja, og må klare seg med en årlig rapport om konkurranseutsettingen.

Byrådet består av tre fra Høyre, to fra Frp og en fra Venstre. De er innstilt på å gjøre Tromsø til landets utstillingsvindu for privatisering.

Mobiliserer for fullt

I går kveld var opposisjonen samlet til debatt. Frp og Høyre var invitert, men takket nei.

I tillegg til lokale gruppeledere fra kommunestyret møtte Fagforbundets AU-medlem Odd Halgeir Larsen, leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, Karin Andersen (SV), som er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og stortingspolitiker Truls Wickholm (Ap).

- Mobiliseringen i Tromsø er eneste lyspunkt for oss nå. Nå har folk i Tromsø våknet, sa Jens Ingvald Olsen fra Tromsø Rødt. Han påpekte at det som nå skjer i byen kan få konsekvenser for hele landet.

Blitt en bananrepublikk

Det er Tromsøs nye parlamentariske modell som kan virkeliggjøre drømmen til byens Høyre/Frp-flertall. Vedtar de forslaget vil utsetting av arbeidsplasser på anbud vedtas i lukkede rom med kun deres egne byråder til stede.

Arbeiderpartiets Truls Wickholm karakteriserte ishavsbyens parlamentariske modell slik:

- Tromsø har blitt en bananrepublikk i nord. Dette er en pervertert versjon av parlamentarisme.

Karin Andersen (SV) kalte konkurranseutsettingen for et ran av skattepenger.

- Folk betaler skatt for å skape velferd, ikke for å skape profitt for private aktører, sa hun.

Hun poengterte også at velgerne tvilsomt hadde ønsket at lønna og pensjonen til renholderen og vaktmesteren skal ranes, og oppfordret tromsøværinger til å huske dette til neste valg.

Tidenes groveste

Odd Halgeir Larsen fra Fagforbundets arbeidsutvalg er klar på at det tromsøværinger kjemper mot i dag er det mest vidtgående privatiseringsforsøk noensinne i norske kommuners historie.

- Det finnes ingen kommuner vi kan sammenlikne dette med, sier han.

I debatten slo han fast:

- Det er vi som er moderne med vår modell der velferd er offentlig drevet. Velferdsstaten i Norge er unik, påpekte han.

Han stilte også spørsmål ved logikken i at ansatte blir mer motiverte dersom de må konkurrere om jobben sin, og få redusert lønn og pensjon.

- Hvorfor gjelder ikke dette for direktørene. Hvorfor skulle ikke også de bli mer motiverte av lavere lønn? spurte han.

- Det dere har satt i gang her er ytterst viktig. Folkemakta kommer til å vinne, avsluttet Larsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy