Sa ja til ekstremprivatisering
Med 25 mot 17 stemmer vedtok Tromsø kommune tirsdag kveld å gi byrådet alle fullmakter til å konkurranseutsette kommunale tjenester.
ola.tommeras@fagforbundet.no
Da Tromsø kommunes politikere ankom kommunestyremøtet klokka 12:00 i dag, måtte de forbi flere hundre ansatte på torget. De var samlet til protest mot tidenes mest omfattende forslag om konkurranseutsetting av kommunale tjenester.
Da kvelden var over var det historiske vedtaket gjort. Kommunestyret har gitt Høyre/Frp-byrådet fullmakt til å sette ut alt av kommunens tjenester på anbud, uten politisk behandling i kommunestyret.
- Vi oppfyller valgløftet vårt, sier varaordfører Anni Skogman (Frp) til Nordlys.
Alt på anbud
Høyre/Frp-flertallet i Tromsø har innført en parlamentarisk modell som gir utstrakt makt til kommunens seks byråder, som består av tre fra Høyre, to fra Frp og en fra Venstre.
Stortingspolitiker Truls Wickholm (Ap) sammenliknet kvelden før Tromsø-modellen med en modell der regjeringen skulle ha gitt statsrådene all makt og satt Stortinget til side.
- Tromsø har blitt en bananrepublikk i nord. Dette er en pervertert versjon av parlamentarisme, sa han på debattmøtet kvelden før.
- Stopp sugerøret
Ekstremprivatiseringen møter stor motstand. En bred allianse er etablert de siste ukene. Den består av Fagforbundet, LO, Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund og Sykepleierforbundet i tillegg til Tromsø Arbeiderparti, Rødt, SV og Senterpartiet.
- Vi aksepterer ikke at forretningsfolk skal tjene seg søkkrike på offentlige tjenester mens ansatte må betale prisen, sa leder av Fagforbundet Tromsø, Bjørn Willumsen i sin appell til de frammøtte. Han ble etterfulgt av øvrige forbund og kommunens opposisjonspolitikere.
Samtlige fagforeninger karakteriserte gjennomføring av forslaget som et regelrett ran, et ran av folks skattepenger, ansattes pensjon og lønninger.
Utregninger Fagforbundet har gjort viser at ansatte taper mellom 60.000 og 100.000 kroner i året ved privatisering av arbeidsplassene deres. I tillegg til at de ved hver kontraktsfornyelse må konkurrere om å være rimeligst til å utføre jobben.
- Det blir dårligere vilkår, dårligere grunnbemanning og dårligere tjeneste til brukerne, sa Willumsen. Han viste til skandalene som har fulgt privatiseringen i blant annet Sverige.
Mye å forsvare
LO-sekretær Kristian Tangen lovte full støtte fra LO.
- Dere har veldig mye å forsvare i Tromsø. På Youngstorget har vi virkelig fått opp øya for hva som er i ferd med å skje i Tromsø. 900.000 LO-medlemmer står side om side med dere, lovet han.
- Vi kommer ikke til å godta at Høyre/Frp-byrådet får blankofullmakt til å privatisere på bekostning av våre medlemmer. Selv om forslaget vedtas i dag, så er ikke denne kampen over, sa Tangen.
Utstillingsvindu
Kommunestyremøtet begynte samtidig som markeringen utenfor gikk mot slutten. Det nye parlamentariske systemet som Tromsø har innført etter valget, har gjort det mulig å gjennomføre forslaget.
Opposisjonspolitiker Gunhild Johansen (SV) stilte spørsmål ved lovligheten av å innføre fullmakt til privatisering uten politisk behandling, og lovte at dette vil bli påklaget.
I går kveld var lokale og sentrale politikere samt Fagforbundet samlet til debatt i byen.