JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Oslo avvikler kommunal drift

– Oslo kommune er i gang med å avvikle store deler av sin kommunale drift, sier nestleder Per Egil Johansen i Sykehjemsetatens fagforening.

2012062214281420131216193646

per.flakstad@fagforbundet.no

I går ble det kjent at Manglerudhjemmet og Uranienborghjemmet skal konkurranseutsettes sammen med Ammerudlunden.

Til sammen ni kommunale sykehjem skal konkurranseutsettes.

– Innen 2014 kan vi har flere kommersielle enn kommunalt drevne sykehjem i Oslo. I tillegg har byrådet vedtatt å selge kinoen og planlegger å selge ut barnehagene. Hvis ingen klarer å stanse denne ferden kan vi i løpet av ti til tjue år ha en hovedstad som har avviklet store deler av sin drift, sier Per Egil Johansen.

– Uten å drifte deler av tjenestene sine selv, mister kommunen både kunnskap og dyktige medarbeidere, og vil over tid ikke være i stand til å kontrollere de tjenestene som kommunen må kjøpe fra private på en god nok måte, mener han.

Ikke bedre kvalitet

Johansen er sterkt kritisk til byrådets påstand om at det vil heve kvaliteten på pleie- og omsorgstjenesten når driften av sykehjem overtas av private.

– Oslo har holdt på med å konkurranseutsette sykehjem i over tid år. I løpet av disse årene er det ikke gjennomført en eneste evaluering og ikke laget en eneste rapport. Det er vanskelig å skjønne hva de bygger påstanden om at privat drift gir bedre kvalitet på, sier han.

– Tvert imot viser blant annet forskning i Sverige at privat drift verken har gitt noen kvalitetsøkning eller billigere drift, legger han til.

Kan tape lønn og pensjon

Sykehjemsetatens fagforening hadde møter med de ansatte på Manglerudhjemmet og Uranienborghjemmet i torsdag, og Per Egil Johansen forteller at de er både siste og frustrerte. Mange av dem tenker tilbake på Adecco-skandalen i fjor, og føler seg utrygge på sin egen arbeidsframtid når private skal inn og overta driften av sykehjemmene.

Ansatte kan risikere å tape mellom 20.000 og 50.000 i årslønn fordi betingelsene i private sykehjem er dårligere enn for kommunale. I tillegg kan de tape som mye som 75.000 kroner i årlig pensjon, ifølge sykehjemsetatens fagforening.

Dynamikk og kreativitet

Eldrebyråd Aud Kvalbein sier til NRK at byrådet er opptatt av å behandle de ansatte på en god måte.

– Vi følger kontraktene på en mye bedre måte. Vi har også innført eget arbeidstidssystem som gjør at vi har bedre kontroll på turnusene, sier hun.

Kvalbein sier videre at konkurranseutsetting slett ikke er den grullgruven mange tror.

– De avtalen vi nå gjør, er det ikke så store besparelser på som tidligere. Det viktigste er god kvalitet for sykehjemsbebeboerne. Det er dynamikken mellom kommunale aktører, ideelle aktører og andre private aktører som gir et godt samspill, og som gir en fruktbar situasjon der vi får mye kreativitet, sier Kvalbein.

Sløsing med skattepenger

– Johansen mener at det er sløsing med skattebetalernes penger når kommunen lar private overta driften. Hvis et kommunalt sykehjem skulle bli drevet med overskudd, går pengene tilbake til fellesskapet, mens overskuddet fra et privatdrevet hjem ender hos eierne.

– Hvorfor skal behovene til våre eldre ende som overskudd i lomma på eierne av flernasjonale selskaper, spør han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy