per.flakstad@fagforbundet.no
Dermed er ambulansesjåføren fullstendig renvasket etter at han i et halvt år har levd med en siktelse og senere tiltale for uaktsom kjøring hengende over seg.
Han fikk også førerkortet tilbake umiddelbart etter at saken ble trukket.
– Min umiddelbare reaksjon er at jeg er både glad og lettet på ambulansesjåførens vegne, sier leder i prehospital faggruppe i Fagforbundet, Hans Martin Aase, til Fagbladet.
Saken har opprørt mange i ambulansemiljøet, og Aase forteller at flere har sagt at de ville vurdere om de skulle ta på seg ansvaret ved å kjøre utrykninger hvis sjåføren ble dømt for uaktsomhet.
Usikre målinger
21. november i fjor krasjet ambulansen i fjellveggen på vei fra ringerike sykehus på vei til Rikshospitalet, og en pasient døde. Pasienten var i utgangspunktet kritisk syk.
På rettssakens siste dag mandag gjorde påtalemyndigheten helomvending og trakk saken fordi bevisene etter deres mening ikke er gode nok.
– Det har oppstått tvil om bevisene, og da er det vår plikt å si ifra. Når vi ser at Statens vegvesen har gjort feil på sine målinger, får jeg en vond følelse. Derfor er det riktig av påtalemyndigheten å stanse saken, sier politiadvokat Per Thomas Omholdt til Ringerikes Blad.
Under rettssaken oppsto det usikkerhet om målingen som Statens vegvesen hadde gjort. Lederen av ulykkesgruppen for ambulanseulykker, Stein Eriksrud, forklarte seg forvirrende om de ulike målingene, og trakk tilbake det han hadde sagt om at farten var 80 eller 100 km/t.
– I ettertid ser jeg at jeg ikke burde ha nevnt noe om dette, sa Eriksrud i retten.
Politiets tiltale bygget på at farten var uforsvarlig høy i tett tåke. Da det viste seg at det var gjort feil med oppmålingene, falt grunnlaget for tiltalen bort.
I retten kom det også fram at skiltingen på ulykkesstedet burde ha vært bedre.
Sjåførens advokat, Jon Swenson, sier til Ringerikes Blad at saken er en skandale:
– Når man mangler grunnlag for å måle farten, burde man latt være. Dette er håpløst dårlig av Statens vegvesen.
Viktig rollefordeling
Hans Martin Aase sier at ambulansesjåfører under utrykning kan bryte mange trafikkregler, men at aktsomhetskravet fortsatt gjelder.
– Dette er jo en skjønnsmessig vurdering, og mange reagerte på at kravet etter deres mening ble satt urimelig høyt da påtalemyndigheten tok ut siktelse og senere tiltale, sier han.
Aase er også opptatt av at ulykkesgruppen for ambulanseulykker og påtalemyndigheten ikke blander roller etter slike hendelser.
– Ulykkesgruppen skal se på bilens konstruksjon, innfesting av pasient i bilen og slike ting, mens det er politiet som må vurdere de strafferettslige forholdene, som for eksempel om farten var uforsvarlig høy. Det er viktig med en klar rollefordeling i slike saker, sier Hans Martin Aase.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Illustrasjonsbilde
Leif Martin Kirknes
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
BEKYMRA FOR FERIENE: Fagforbundets Iren Luther er bekymra for at kommunene firer på kravene til kompetanse i feriene, for å ha nok folk på jobb. Men studentene er hun positiv til.
Marte Bjerke