Sykehusoppgjøret i gang

Lønnsoppgjøret for de sykehusansatte organisert i LO startet i dag klokka ti. –Hovedkravene er et generelt tillegg på minst 12.000 kroner, heving av minstelønnssatser, og økte lørdags- og søndagstillegg, sier forhandlingsleder Mette Nord.

2012062710124920131216193847

monica.schanche@fagforbundet.no

LOs krav til Spekter Helse er i tråd med resultatene i offentlig sektor for øvrig.

LO-forbundene krever et generelt tillegg på minimum 2.7 prosent, minst 12.000 kroner for alle. For lønnsgruppe fem - de som har spesialutdanning ut over 3-årig høgskole og for ledere, er kravet en økning på 4.2 prosent.

Motvirke sosial dumping

I tillegg til økonomi, fremmer LO krav om drøfting av innleie av arbeidskraft flere ganger i året, og likebehandling i forhold til lønns og arbeidsforhold.

- Det er viktig for oss at vikarer blir likebehandlet med øvrig personale for å unngå sosial dumping, sier Mette Nord til Fagbladet.

Mer heltid

Heltid og deltid blir også tema under forhandlingene.

- Vi må sikre at folk har en jobb å leve av, og at vi sikrer kvalitet i tjenesten ved at folk får en kontinuitet i arbeidet sitt, sier Nord

Krever likebehandling

Forhandlingslederen er opptatt av likebehandling av arbeidstakere uansett organisasjonstilhørighet.

- Stillinger med sammenliknbart arbeid og ansvarsområde skal lønnes likt. Man skal ikke drive forskjellsbehandling uansett hvilket forbund den ansatte tilhører. Vi krever derfor likebehandling i virksomhetene, sier Mette Nord. Avlønning av uorganiserte vil også bli et tema i denne sammenhengen, sier Mette Nord.

- Spekter har forventninger til at vi i forhandlingene med LO følger opp intensjonene fra de tildigere inngåtte samarbeidsavtalene, blant annet med sikte på å diskutere tiltak som kan redusere deltid og som kan gjøre det lettere å få bemannet helgene, sier Spekters forhandlingsleder, Anne-Kari Bratten.

Optimistisk

Mette Nord vil ikke spå hvor lang tid forhandlingene vil ta.

- Vi forhandler til vi er ferdige, og bruker den tiden som er nødvendig, sier hun.

- Men det er gjort godt forarbeid, sier hun optimistisk.

Forhandlingene omfatter om lag 25.000 ansatte tilsluttet LO-forbund i landets helseforetak.

LO-forbundene er Fagforbundet, El&IT, Fellesorganisasjonen, Musikernes Fellesorganisasjon og Skolenes Landsforbund. Oppgjøret gjelder også forbundenes medlemmer på sykehuset Lovisenberg.

Også forbundene i YS starter sine forhandlinger med Spekter Helse i dag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy