JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ny helsereform er et alvorlig angrep på velferdsstaten

FRISLIPP: Helseminister Bent Høie (bildet) vil rasere det offentlige helsevesenet til fordel for det private, mener Fagforbundet.

FRISLIPP: Helseminister Bent Høie (bildet) vil rasere det offentlige helsevesenet til fordel for det private, mener Fagforbundet.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Den nye helseordningen fra Bent Høie representerer begynnelsen på slutten til det offentlige helseapparatet som trygger oss i dag, mener Fagforbundet, mens NHO Service jubler.

2015021212000020150123151553

vegard.velle@fagforbundet.no

Regjeringen vil innføre fritt behandlingsvalg for pasienter. Ordningen begrunnes med lange ventetider samt ledig kapasitet ved både offentlige og private behandlingssteder.

– Mange pasienter venter unødvendig lenge på utredning og behandling, samtidig som det er ledig kapasitet ved både offentlige og private behandlingssteder. Fritt behandlingsvalg vil redusere ventetidene og stimulere offentlige sykehus til å bli mer effektive, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Finner hjelpen du trenger

Fritt behandlingsvalg heter det nye tilbudet. I fritt sykehusvalg var det helseregionene som bestemte en kvote for hvor mange pasienter som kan behandles av private. I den nye ordningen under fritt behandlingsvalg vil pasienter kunne velge behandling hos private på statens regning i stedet for å vente i den offentlige køen, selv om kvoten som helseregionen har kjøpt, er brukt opp. Pasientene får en liste av behandlingssteder å velge mellom, offentlige og private.

Pasienten skal ha brev om tidspunkt for oppmøte på sykehus eller behandlingssted innen ti dager fra de har mottatt henvisning. I tillegg skal alle få en frist for når utredning eller behandling senest skal starte. Dersom det ikke er mulig å overholde fristen, er det sykehuset og ikke pasienten som skal kontakte Helfo for å skaffe et alternativt tilbud.

– Mindre byråkrati, enklere for pasienten

– Dette medfører ikke mer byråkrati – det blir enklere for pasienten, sa Bent Høie på pressekonferansen. Ordningen vil bidra til at pasienter får helsehjelp innen forsvarlig tid og gjøre det enklere for pasienten å få oppfylt sine rettigheter, sier Høie.

Dersom Stortinget slutter seg til lovforslaget, vil departementet sende forskrift om fritt behandlingsvalg på høring. Reformen vil tre i kraft i løpet av året. Fritt behandlingsvalg starter for områdene psykisk helsevern, rusbehandling og annen sykehusbehandling.

– En seier for pasientene og helt i tråd med våre anbefalinger, sier NHO Service på twitter om den nye ordningen.

– Ultraliberalistisk ordning

– Fritt behandlingsvalg er en ultraliberalistisk ordning, og jeg er kjempebekymret. Forslagene helseministeren kommer med er dømt nedenom og hjem av fagmiljøene, til og med av de regionale helseforetakene, sier nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen.

– Pengemengden vil bli den samme som før. Samtidig skal det opprettes en rekke nye private klinikker og tilbud. Dette er dømt til å svekke det offentlige helsetilbudet, som vil måtte skjære ned på antallet ansatte og på bygningsmassen og tilbudet sitt.

– Rammer helsenorge

– Forslaget er et av alvorligste angrepene på velferdsstaten fra denne regjeringen. Det representerer begynnelsen på slutten til det offentlige helseapparatet, som trygger oss i dag. I en helsetale 7. januar snakket ikke Høie lenger om det offentlige helsetilbudet, men om «det skattebetalte helsevesenet», forteller Larsen.

– Blir mer byråkrati og reklame

– Pasientkøen, eller «ordrereserven», som Høie kaller det, vil bli flyttet fra det offentlige til det private.

Larsen er sterkt uenig med Høies påstand om at ordningen ikke vil skape mer byråkrati.

– Det de gjør er å flytte bestillerdelen av tjenestene fra de regionale helseforetakene til et direktorat. Skulle jeg satse på noe annet i framtida, ville jeg satse på å bli helsemekler til folk som trenger råd, eller gå til reklamebransjen. Det kommer til å bli mye glansa papir for å gjøre kjent de nye helsetilbudene, mener han.

– Forslagene kunne kanskje være greie om de gjaldt brødvarer, men det er litt annerledes når det gjelder helsesystemet vårt, mener han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy