JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig kritikk av brannledelsen i Midt-Telemark

Arbeidstilsynet kommer med kraftig kritikk av ledelsen for Midt-Telemark Brann og Redningstjeneste og ledere i Nome kommune. Fagforbundet krever at det settes inn ny brannsjef. Saken kan ende i retten.

2012070512111320131216194225

per.flakstad@fagforbundet.no

Uroen i brannkorpset begynte da ny brannsjef ble tilsatt i 2009, og Fagforbundet mener det må ansettes en ny brannsjef for å få slutt på den tilspissede situasjonen.

– Vi ber ikke om at den sittende brannsjefen får sparken, men at det må en ny leder inn. Dette er den eneste måten å få slutt på de svært vanskelige forholdene, sier leder for Fagforbundets kompetansesenter for Østlandet, Svein Kristiansen til forbundets hjemmeside.

Forbundsadvokat Anita Fredriksen har skrevet et brev til Nome kommune der hun varsler at det vil bli satt i verk rettslige skritt fra forbundets side hvis ikke noe blir gjort.

Tre pålegg

Nome kommune har unntatt Arbeidstilsynets rapport fra offentlighet, men avisa Varden har likevel fått tak i den.

Ifølge rapporten vurderer tilsynet å gi kommunen tre pålegg for å hindre at ansatte blir utsatt for utilbørlig opptreden eller andre uheldige psykiske belastninger.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Rådmannen i Nome får ansvar for å påse at de ansatte i brannkorpset ikke utsettes for utilbørlig opptreden og psykiske belastninger.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Det skal utarbeides skriftlige rutiner for å håndtere trakassering og personkonflikter.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Det skal utarbeides skriftlige rutiner for å sikre systematisk risikovurdering av arbeidsmiljøutfordringer. Dette skal være en del av internkontrollsystemet.

Kommunen har en frist til 10. august med å kommentere rapporten og påleggene. Fristen for å gjennomføre dem er 1. februar neste år.

Sterk kritikk

En rekke episoder er gjennomgått i rapporten. De fleste av dem dreier seg om brannsjefens lederstil og væremåte. Det er anklager om utskjelling, mobbing og trakassering av et verneombud og av både brannmannskap og feiere. Rapporten tar også for seg manglende oppfølging av ansatte som ble sykemeldt etter en drukningsulykke sommeren 2011.

Ikke minst får brannsjefen sterk kritikk for å ha skrevet et leserinnlegg der ansatte beskyldes for både ulovligheter og uredelig oppførsel. Dette har etter Arbeidstilsynets mening bidratt til å skade omdømmet deres, og er «på utsiden av hva som er akseptabel opptreden av en leder», ifølge tilsynet.

Også rådmannen i Nome får kritikk av Arbeidstilsynet for å ha hatt informasjon om konflikten i brannkorpset i lang tid uten å ha gjort tilstrekkelig for å håndtere den pågående arbeidsmiljøsituasjonen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy