– Kan man jukse, så jukses det
På nytt dokumenteres omfattende sosial dumping, lite kontroll og useriøse renholdsfirmaer i offentlig tjeneste.
ola.tommeras@fagforbundet.no
I dag la Fafo fram en studie av arbeidstakernes rettigheter ved anbud i blant annet renholdsbransjen. I rapporten framkommer det at kontroller er sjeldne hos offentlige kunder. En leder i et renholdsfirma uttaler: – Overalt hvor det er mulig å jukse, så jukses det. Det jukses med ansattes lønn og arbeidsforhold så vel som andre forhold.
Det kreves minimum av dokumentasjon forut for kontraktstildeling, og i ettertid få eller ingen kontroll av bedriftene, framgår det av intervju med flere aktører.
Starter og forsvinner
Daglig etableres nye renholdsfirmaer. Antallet i markedet øker kraftig. Useriøse aktører vet at de ikke behøver å frykte dårlig omtale eller konkurs. De kan bare starte et nytt selskap.
I tillegg fortelles om utbredt bruk av underleverandører, ofte uten at kunden kjenner til det. En virksomhet som vinner et anbud, bruker gjerne andre virksomheter til å utføre det daglige renholdet av kundens lokaler. Flere undersøkelser viser at ansatte oftere har uakseptable lønns- og arbeidsforhold hos underleverandørene.
Pris, pris, pris
Ifølge rapporten legger det offentlige større vekt på pris og mindre på kvalitet enn private kunder.
– Offentlig sektor er kjent for å ha tøffe forhandlere med en ensidig fokusering på pris, opplyses det. Enkelte unngår å ta oppdrag for offentlig virksomhet av nettopp den grunn. Priskonkurransen skal også medføre at renholdsbedriftene ikke har insentiver til å gjøre en god jobb for det offentlige. Det forklares med at man taper anbudet i neste omgang, dersom man har marginalt høyere pris enn en annen tilbyder - uansett om man har gjort en god eller dårlig jobb.
Privatkunden viktigere
En leder av et renholdsfirma forklarer at de har mer å tjene på å ta vare på de private kundene.
– Hadde jeg hatt en sinnsykt dyktig medarbeider som jobbet i et offentlig bygg, og en mindre flink medarbeider i et privat bygg, så hadde jeg bytta dem. Den private kunden kan vi ha i ti år, mens den offentlige kontrakten er ute igjen på anbud etter maksimum fire år. Uansett om man gjør en god eller dårlig jobb, så kan jobben kun vare i to eller fire år, forklarer bedriftslederen.
Krav uten kraft
De fleste offentlige virksomheter stiller minimumskrav til virksomheter, både i forhold til HMS og skatteattest. Disse kravene hindrer likevel ikke de useriøse aktørene i bransjen, forteller flere av bransjeinformantene.
Skatteattesten trekkes fram som et eksempel. – Si man har et oppdrag på fire år, da har man et halvt år før oppdraget starter levert inn skatteattest. Da kan vi i prinsippet ha fire år der vi betaler for lite skatt, eller vi kan la være å betale moms i fire år, påpeker en leder for en renholdsbedrift.
Fast jobb umulig
De tillitsvalgte som er intervjuet i studiet, peker på at anbudsutsetting får flere negative konsekvenser for arbeidstakernes rettigheter. De viser til at man alltid blir færre ansatte, får dårligere tid, og gjerne at kvaliteten på tjenesten reduseres. Dessuten blir det en økt utrygghet, fordi man jobber på kontrakter med begrenset varighet.
Også uønsket deltid blir oppgitt som et problem knyttet til anbudsprosessene. En bedriftsleder sier:
– I denne bransjen kan man ikke ansette folk fast, fordi oppdragsgiverne er variable. Hadde man hatt krav på seg til å ansette folk i faste stillinger, så hadde det ikke vært noen bransje, uttaler en leder i en renholdsbedrift.